Mugabe se pošesté ucházel o hlasy voličů. O jeho pád usiluje anonymní bloger

Před volebními místnostmi v Zimbabwe se tvoří dlouhé fronty

Před volebními místnostmi v Zimbabwe se tvoří dlouhé fronty Zdroj: ctk/ap

Obyvatelé Zimbabwe zamířili k volebním urnám, u kterých rozhodovali o konci 33 trvající vlády prezidenta Roberta Mugabeho. Stejně jako v minulosti jej vyzval premiér Morgan Tsvangirai. Devětaosmdesátiletý Mugabe před začátkem hlasování slíbil, že tentokrát uzná jakýkoli výsledek.

Oba rivalové předpovídají, že hlasování skončí historickým vítězstvím jejich strany. Výsledek voleb lze jen těžko odhadnout, protože v zemi neproběhly žádné věrohodné průzkumy veřejného mínění.

Volby provázel obrovský zájem obyvatel, před volebními místnostmi se tvořily fronty. „Vstal jsem ve čtyři hodiny, ale ještě jsem se nedostal na řadu,“ řekl agentuře Reuters zaměstnanec pily Clifford Chasakara. „Jsem rozhodnutý volit a chci, aby můj hlas započítali,“ dodal.

K volbám bylo regirstováno 6,4 milionu voličů, tedy asi polovina populace. Vysoká volební účast by podle analytiků měla svědčit spíše Tsvangiraiovi. Jeho Hnutí pro demokratickou změnu má příznivce především v metropoli Harare, Mugabeho tradičně volí spíše venkov.

Výsledky hlasování by měly být známy dlouho před koncem pětidenní lhůty. Úřady nechtějí, aby se opakovaly události roku 2008. Průtahy při zveřejňování výsledků voleb tehdy vedly ke spekulacím o volebních podvodech. Následovaly nepokoje, při nichž bylo zabito 200 Tsvangiraiových příznivců. Násilí ukončila až dohoda o rozdělení moci, podle níž si Mugabe udržel prezidentské křeslo a jeho vyzyvatel získal post premiéra.

Z volebních podvodů se obě strany obviňují i dnes. Hnutí pro demokratickou změnu navíc tvrdí, že Mugabeho příznivci zastrašují voliče, kteří nechtějí podpořit dlouholetého prezidenta. Na chystaný podvod upozorňuje také anonymní bloger vystupující pod jménem Baka Jukwa, který na facebooku od března zveřejňuje informace o aktivitách prezidentova Afrického národního svazu Zimbabwe - Vlastenecké fronty.

„Novinky od zdroje v zimbabwské volební komisi naznačují, že zlí lidé se budou Mugabemu snažit podvodně zajistit vítězství 54 procenty hlasů,“ napsal bloger krátce před volbami. Mugabe za jeho dopadení nabízí odměnu 300 tisíc dolarů. Prezidentovi příznivci tvrdí, že facebookový profil blogera ve skutečnosti vytvářejí lidé z Tsvangiraiovy strany.

Podle bývalého nigerijského prezidenta Oleseguna Obasanja, který vede misi pozorovatelů Africké unie, budou zřejmě výsledky voleb věrohodné. Západní pozorovatele úřady do Zimbabwe nevpustily.

Mugabe versus Zimbabwe