Muslimskému bratrstvu hrozí zákaz. EU přehodnotí vztahy s Egyptem

Příznivci Mursího se nechtějí vzdát.

Příznivci Mursího se nechtějí vzdát.

Egyptská vláda podporovaná armádou rozhoduje, jak zúčtovat se stoupenci svrženého prezidenta Muhammada Mursího. Po krvavých zásazích proti islamistům v ulicích a káhirské mešitě zvažuje premiérský návrh na zákaz Muslimského bratrstva.

Liberálové ale volají po ukončení výjimečného stavu, dialogu všech stran a garanci lidských práv, včetně nároku na shromažďování. Tvrdá pozice vojska vyvolává nesouhlas Západu, podporuje ji ale třeba vlivná Saúdská Arábie, která se bojí šíření ideologie hnutí.

Vláda tvrdí, že střety, při kterých v uplynulých dnech zahynuly stovky lidí, jsou součástí egyptské války proti terorismu. „Nedojde ke smíření s těmi, co mají své ruce pošpiněné krví a obrátili své zbraně proti státu a jeho institucím,“ řekl premiér Házim Bibláví.

Každý den jsou zatýkány stovky islamistů, 250 jich už je vyšetřováno kvůli údajným vraždám, pokusům o ně a teroristické činnosti. Armádní šéf Abdal Fatah Sisi ale odpůrcům vzkázal, že v zemi je místo pro všechny.

Bratrstvo nadále dává najevo, že svůj boj o opětovné dosazení Mursího k moci nehodlá vzdát. Vyzývá k dalším demonstracím. Islamisté reagují na tlak také násilnými odvetami, pokračují v zapalování kostelů a budov spojených se státním aparátem.

Čeká Egypt občanská válka?
Analytici se přou, zda Egyptu v současnosti hrozí občanská válka. Výstražné hlasy vycházejí především z neústupnosti Muslimského bratrstva a jeho zkušeností s působností v ilegalitě. Jiní experti ale tvrdí, že nikdy nebude efektivní bojovou silou, která by se mohla vyrovnat poměrně bohaté egyptské armádě. Upozorňují navíc, že obliba islamistů upadá, k čemuž hodně přispívají egyptská média. Samostatnou kapitolou je Sinajský poloostrov, kde od svržení prezidenta Muhammada Mursího vzrostla aktivita radikálů, a bude velmi těžké získat nad ním kontrolu.

Generální tajemník OSN Pan Ki-mun vyzval ke klidu obě strany. „Při takovéto ostré polarizaci egyptské společnosti sdílejí jak orgány, tak političtí lídři zodpovědnost za ukončení současného násilí,“ prohlásil.

Evropská unie v příštích dnech přehodnotí své vztahy s Egyptem. Izrael k situaci mlčí. Podle důvěrných zdrojů agentury Reuters se mu nelíbí rozhodnutí USA zrušit společné vojenské cvičení s Egypťany, nechce však nahlas kritizovat americkou politiku.

Včera se zdálo, že se situace v metropoli alespoň dočasně uklidnila. Poprvé od středy otevřely banky. Po omezený čas fungovala také burza. Zahraniční společnosti ale zůstávají obezřetné. Významný zaměstnavatel Electrolux prodloužil uzavírku provozu. „Operace budou pokračovat, až se stabilizuje bezpečnostní situace,“ uvedl ve svém prohlášení.

Nestabilita, která odrazuje turisty a investory, ještě zhorší už tak hluboké ekonomické problémy Egypta. Experti varují, že zemi příliš nepomůže ani pomoc od bohatých zemí Perského zálivu v čele se Saúdskou Arábií ve výši dvanácti miliard dolarů, kterou Egyptu přislíbily po pádu Mursího.