Na anektovaný Krym přijela delegace francouzských poslanců

Průvod na Krymu, který slaví výročí připojení poloostrova k Ruské federaci

Průvod na Krymu, který slaví výročí připojení poloostrova k Ruské federaci Zdroj: ctk

Na poloostrov Krym dnes z Moskvy přicestovala skupina deseti francouzských poslanců, první parlamentní delegace z některé ze zemí Evropské unie po loňské ruské anexi. Francouzská diplomacie už v předvečer návštěvy cestu odsoudila, Moskva ji označila za "příspěvek k objektivnímu posouzení situace".

Delegaci, která se na okupovaném území zdrží do soboty, vede opoziční pravicový poslanec Thierry Mariani. Zastupitelé budou v Simferopolu jednat s Moskvou dosazeným krymským vedením, navštíví opuštěný francouzský vojenský hřbitov u Sevastopolu a budou odpočívat v rezidenci ruských carů Livadija v Jaltě.

Francouzský ministr zahraničí Laurent Fabius ve středu prohlásil, že je plánovanou cestou šokován a distancoval se od ní. Stejný názor vyjádřila i socialistická šéfka zahraničního výboru parlamentu Elisabeth Guigouová, podle níž delegace nezastupuje parlament ani francouzskou vládu.

Její vedoucí Mariani byl zvolen do parlamentu za Francouze žijící v zahraničí, a jeho volebním obvodem je tudíž technicky i Rusko a Ukrajina. „Prvním pravidlem demokracie je rozdělení moci. Nereprezentujeme vládu ani parlament jako celek. Stanovisko ministerstva zahraničí respektujeme, ale jsme svobodní poslanci,“ řekl Mariani před cestou na Krym.

Moskva tleská

Moskva zájezdu francouzských poslanců tleská. Před odjezdem na Krym je dnes v ruské metropoli přijal šéf dolní parlamentní komory Sergej Naryškin. Podle agentury TASS v rozhovoru s Marianim prohlásil, že Krymský poloostrov ve skutečnosti neanektovalo Rusko, nýbrž Ukrajina.

„Jsem přesvědčen, že lidé (na Krymu) vám upřímně řeknou, co cítili a v čem žili celých 23 let v letech 1991 až 2014, kdy v důsledku řady okolností Krym ve skutečnosti anektovala Ukrajina, byť pokojnou cestou,“ řekl podle TASS Naryškin. Krymský poloostrov, který v roce 1954 tehdejší sovětský vládce Nikita Chruščov věnoval Ukrajině, po rozpadu SSSR v roce 1991 připadl se souhlasem Ruska Kyjevu. Moskva poloostrov zabrala loni na jaře.