Na Islandu ožívá další vulkán, experti varují před sopečným prachem

Pohled z letadla na ledovec Vatnajökull se sopkou Bárdarbunga

Pohled z letadla na ledovec Vatnajökull se sopkou Bárdarbunga Zdroj: Andreas Tille, Wikimedia Commons (CC BY-SA 3.0)

Čtyři roky poté, co sopečný prach z islandské sopky na týden ochromil leteckou dopravu v Evropě, hrozí další podobný výbuch. Seizmologové zaznamenali v okolí sopky Bárdarbunga tisíce drobných otřesů a očekávají, že k erupci může dojít každým dnem.

Od soboty seismologové v okolí sopky zaznamenali přes tři tisíce otřesů. Jeden z nich dosáhl hodnoty tří stupňů Richterovy škály, která je považován za kritickou. „Prozatím zde nejsou žádné známky erupce. Není ale možné vyloučit, že nynější aktivita vyústí k výbuchům pod ledovcem, což by vedlo k záplavám a k uvolnění prachu do ovzduší,“ oznámil islandský meteorologický úřad.

Ten také vyhlásil takzvaný oranžový stupeň varování před erupcí, což znamená, že „vulkán vykazuje zvýšení nebo narůstající neklid se stoupající pravděpodobností výbuchu. Po něm následuje už jen červený stupeň, představující bezprostřední hrozbu či přímo probíhající erupci.

Aktivita islandských sopekAktivita islandských sopekAktivita islandských sopek | Islandska meteorologicka sluzba

Úřady dnes ráno zahájily evakuaci oblasti na sever od sopky, akce se dotkne asi sta až 150 lidí. V případě výbuchu by je zřejmě neohrozila láva či samotná erupce, ale mohutné záplavy způsobené táním ledovce, pod kterým se sopka ukrývá.

Seismologové zatím nedokážou určit, zda by výbuch Bárdarbungy omezil leteckou dopravu nad Evropou. Podle Martina Hensche z Icelandic Met Office by mimo jiné záviselo na tom, do jaké výšky by se prach dostal.

Erupce vulkánu Eyjafjallajökull v roce 2010

Sopečný prach, který se do vzduchu uvolnil po erupci vulkánu Eyjafjallajökull, v dubnu 2010 na šest dní uzavřel většinu evropského vzdušného prostoru, což si vyžádalo zrušení desítek tisíc letů každý den. Podle společnosti Oxford Economics přišla světové ekonomika kvůli mraku popela nad Evropou za měsíc následující po výbuchu o 4,7 miliardy dolarů.

2009 metrů vysoká Bárdarbunga, která je druhou nejvyšší horou Islandu, leží pod ledovcem Vatnajökull a součástí největšího vulkanického systému na ostrově. Ačkoli její poslední výbuch v roce 1910 byl velmi mírný, sopka má za sebou i mnohem aktivnější období. Sopka během výbuchu před tisíci lety vytvořila největší lávové pole na světě za posledních deset tisíc let a její výbuch v roce 1477 patří k vůbec nejsilnějším explozím historie, které se odborníkům podařilo doložit.