Na Izrael dopadly střely z Libanonu, mrtvých v Gaze je už sto

Boje v Pásmu Gazy

Boje v Pásmu Gazy Zdroj: ctk

Izraelské nálety proti cílům radikálního palestinského hnutí Hamas v Pásmu Gazy si za poslední čtyři dny vyžádaly už sto mrtvých a přes 670 zraněných. Většina z nich jsou údajně civilisté. S odvoláním na palestinské ministerstvo zdravotnictví to uvedl izraelský list Haarec. Izrael v přípravě na možnou pozemní ofenzivu přesunul na hranici Pásma Gazy tři pěchotní brigády. Na sever Izraele dopadly dnes také dvě rakety z Libanonu.

Celkem již izraelská armáda povolala 33 tisíc záložníků. Tři pěchotní brigády, které jsou nyní na hranicích Pásma Gazy, by v následujících dnech mělo prý posílit ještě několik dalších.

Podle armádního mluvčího Petera Lernera dopadly dvě střely odpálené z Libanonu nedaleko hranic. Nejsou hlášeny žádné oběti. Izraelci údajně palbu opětovali. „Izraelská armáda je připravena k boji také na severní frontě,“ dodal Lerner. Není však prý zatím jasné, zda útok z Libanonu byl spíše symbolický, nebo zda se jednalo o „něco zásadnějšího“. K útoku se nikdo nepřihlásil. Oblast, odkud byly střely vypáleny, je baštou šíitských milic Hizballáh, které se v minulosti s Izraelem několikrát střetly. Žijí tu ale také palestinští uprchlíci.

Varovné sirény dnes poprvé zněly v přístavním městě Haifa, které leží více než 160 kilometrů severně od Pásma Gazy. Podle listu Haarec zemřela při útěku do krytu pravděpodobně na infarkt asi sedmdesátiletá žena. Palestinské rakety dnes dopadly také na město Ašdod, asi 30 kilometrů jižně od Tel Avivu. Zasáhly čerpací stanici, jejíž výbuch a následný požár vážně zranil jednoho muže.

Hamas plánuje útok na letiště

Ozbrojené křídlo organizace Hamas, brigády Kásam, varovaly letecké společnosti, že mají v úmyslu ostřelovat Ben Gurionovo mezinárodní letiště (BGA). Tel Aviv, poblíž kterého se letiště nachází, se v posledních dnech stal několikrát cílem palestinských střel. Dnes protiraketový systém zničil nad městem již tři. Podle mluvčího BGA byl provoz na letišti během poplachu přerušen pouze na 10 minut.

Americký prezident Barack Obama dnes v telefonickém rozhovoru s premiérem Benjaminem Netanjahuem nabídl, že by Washington mohl hrát roli zprostředkovatele při jednání o příměří. Netanjahu však již ve čtvrtek večer po šestihodinové poradě bezpečnostní rady státu oznámil, že vláda podnikne „další kroky“ vojenské operace. Už dříve prohlásil, že příměří „není na pořadu dne“. Také hnutí Hamas uvedlo, že boje může vést po dobu několika měsíců až „do úplného konce“.

Zapojil se taky Egypt

Egyptské ministerstvo zahraničí dnes oznámilo, že se pokouší dojednat příměří mezi Izraelem a Palestinou. Vede prý „intenzivní rozhovory“, které by mohly vést k ukončení konfliktu. Egypt dojednal příměří už v roce 2012. Po svržení prezidenta Muhammada Mursího však vztahy mezi Egyptem a Hamasem značně ochladly.

Boje v Pásmu GazyBoje v Pásmu Gazy | ctk

Nový prezident Abdal Fattáh Sísí považuje Hamas podle DPA za zdroj nestability v regionu. Egypt dnes také po jednodenním otevření opět uzavřel hraniční přechod s Pásmem Gazy v Rafáhu. Ve čtvrtek sanitky do egyptských nemocnic převezly z Gazy 11 zraněných Palestinců. Hraniční přechod Rafáh je uzavřený od počátku června.

1100 cílů

Izrael zahájil nálety na Pásmo Gazy v noci na úterý ve snaze zabránit ostřelování svého území radikály z hnutí Hamas. Během tří dní zasáhl údajně 1100 cílů. Palestinci na území židovského státu vypálili za stejné období asi 550 raket. Protiraketový obranný systém Iron Dome jich podle armádního mluvčího Lernera zhruba 120 zneškodnil už ve vzduchu.

Na počátku současné izraelsko-palestinské krize stál únos a vražda tří izraelských studentů. Následoval únos a upálení šestnáctiletého Palestince. Podle izraelské policie vraždili v prvním případě příslušníci Hamasu, v druhém židovští extremisté, jejichž motivem byla pravděpodobně pomsta.