Na řecko-makedonské hranici se hromadí migranti, panuje napětí

uprchlíci

uprchlíci Zdroj: ctk

Napjatá situace panuje na hlavním hraničním přechodu mezi Řeckem a Makedonií, kde se policie snaží zatlačit zpět do Řecka tisíce migrantů. Makedonie začala ve čtvrtek povolovat přechod přes svoje území jen uprchlíkům ze Sýrie, Afghánistánu a z Iráku. Všichni ostatní migranti jsou vraceni zpět.

Několika stovkám Syřanů, Afghánců a Iráčanů bylo ráno dovoleno do Makedonie vstoupit, následně ale policie příliv migrantů zastavila, aby hranice a její okolí nebyly přeplněné, uvedla agentura AP. Jakmile uprchlíci přejdou hranici, směřují na železniční zastávku ve městě Gevgelija, odkud míří dál přes Srbsko do bohatších zemí západní a severní Evropy.

Na řecké straně hranici u vesnice Idomeni zůstává asi 3000 lidí, včetně 1000 Íránců a migrantů ze severu Afriky, které Makedonci do země nevpouštějí. Migranti na protest zablokovali železniční trať spojující Řecko s Makedonií. Za poslední den kvůli tomu z oblasti neodjelo do sousední země již deset vlaků.

„Jsem tady už dva dny,“ uvedl jeden z íránských migrantů. „Chci ke své rodině v Anglii, čekají na mě,“ dodal. „My Íránci snad nejsme lidé? Jakto, že nás Němci přijímají a tito lidé (Makedonci) nikoli? Jsem křesťan a ve své zemi čelím pronásledování,“ doplnil ho jiný z íránských mužů.

Makedonský premiér Nikola Gruevski během své návštěvy Budapešti požádal Evropskou unii o pomoc se zvládáním migrační vlny. „Makedonie se nemůže stát nárazníkovou zónou mezi Řeckem a ostatními částmi EU,“ řekl Gruevski. „Obáváme se toho, že migranti, kteří nebudou vpuštěni do západní Evropy uváznou u nás. To sami nedokážeme zvládnout, potřebujeme pomoc EU,“ dodal.