Na Slovensko hlásí příchod nové firmy, existujícím se tam ale nelíbí

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: E15

Firmám se Slovensku nelíbí. Naplno to daly najevo v hodnocení úrovně kvality podnikatelského prostředí, které dosáhlo historicky nejnižšího výsledku. „Zhoršení je důsledek nestabilní politické situace na domácí scéně po pádu vládního kabinetu. K poklesu indexu přispěla i přetrvávající nejistota na světových finančních trzích a dlouhodobě kritizované neuspokojivé poměry v soudnictví,“ vyjmenovává Podnikatelská aliance Slovenska, která index podnikatelského prostředí monitoruje od roku 2001.

Index se tak od svého více než 125bodového vrcholu v roce 2006 poprvé za deset let existence dostal pod úroveň 90 bodů. Dolů ho nejvíce stáhla jedna z 33 měřených položek, a to funkčnost politického systému ve státě. „Jedním z nejnegativnějších aspektů, vůči kterým se z řad podnikatelů stále častěji ozývají kritické hlasy, je nestálost politických rozhodnutí,“ upozorňuje aliance. Dodává, že namísto konstruktivních změn přichází pouze politicky motivované částečné řešení.

Hned za politickým systémem nejvýrazněji poklesla dlouhodobě kritizovaná oblast, vymahatelnost práva a funkčnost soudnictví, a to i navzdory snahám dosluhující vlády tuto situaci změnit. Mezi nejhůře hodnocené položky se pod vlivem krize dostala i spolehlivost obchodních partnerů. Stále totiž přetrvává nízká platební disciplína. „Množí se i případy krádeží a podvodů, kterým nedokáže zabránit legislativa a její nedostatečný výkon,“ podotýkají podnikatelé.

Firmy však i navzdory velmi negativnímu pohledu pozitivně ohodnotily některé kroky vlády Ivety Radičové. „Oceňují hlavně přínos novely zákoníku práce, díky které získaly v personální oblasti možnost pružně reagovat na aktuální požadavky odběratelů,“ konstatuje aliance. Mírný nárůst zaznamenala i funkčnost státních institucí, jakými jsou katastr či daňové úřady. Ty si polepšily kvůli připravovanému sjednocení daňové, celní a odvodové agendy pod jednu střechu.

Víc pozitiv než negativ v podnikaní na Slovensku však pravděpodobně vidí přicházející zahraniční firmy. Těch se totiž do země chystá v porovnaní s minulým rokem víc. Dokumentují to statistiky Slovenské agentury pro rozvoj investicí a obchodu za prvních šest měsíců tohoto roku. „Uzavřely se projekty v celkové hodnotě 259,5 milionu eur, díky čemuž se podařilo vytvořit více než 1500 nových pracovních míst,“ tvrdí rezort hospodářství.

Pro porovnání, za stejné období minulého roku uzavřela agentura projekty v objemu 35,22 milionu eur. Ty měly vytvořit jen třetinu, tedy 500, z dnes očekávaných nových míst pro lidi. „Evidujeme v tomto roce mnohem vyšší zájem zahraničních investorů o Slovensko, což dokumentuje i zvýšený počet výjezdů a obhlídek, které pro potenciální zahraniční investory organizují projektoví manažeři agentury,“ dodala agentura.