Na Slovensku přibývá nelegálních zaměstnanců

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: 7 Tomas Kubelka

Slovákům se nechce pracovat legálně a platit část mzdy státu. Počet pracujících načerno proto stále přibývá. Inspektoři práce zaznamenali za loňský rok až zdvojnásobení těchto případů. Firmy na neoficiálních zaměstnancích výrazně ušetří, ze superhrubé mzdy pracovníka jde totiž téměř polovina na daně či sociální a zdravotní odvody.

Celkově pracovníci úřadů práce a Národního inspektorátu práce odhalili 1323 lidí pracujících načerno u téměř 700 zaměstnavatelů. Nelegálního pracovníka měl přitom každý dvacátý kontrolovaný podnik, a to navzdory novým opatřením rezortu práce. Ministerstvo na podzim zavedlo novou účinnější kontrolu firem v podobě speciálního týmu inspektorů – takzvanou kobru. Ta při poslední akci odhalila za tři dni 150 lidí pracujících nelegálně.

Výrazným problémem části takto „neexistujících“ zaměstnanců je rovněž skutečnost, že kromě nezdaněných příjmů zatěžují státní kasu coby příjemci různých dávek, jelikož jsou na úřadech evidovaní jako nezaměstnaní. Rezort práce upozorňuje, že se to týká přibližně třetiny odhalených případů. „Dost mě to překvapuje,“ reagoval ministr práce Ján Richter.

Vláda totiž připravila pro podniky, které zaměstnají dlouhodobě nezaměstnané, různé úlevy. Nemusí za ně platit zdravotní a sociální odvody, ale musí si je ve firmě nechat déle než rok. Pro lidi je přesto jednodušší pracovat načerno, přičemž vinu svalují na změny v zákonech. „Kdybych pracoval legálně, tak bych potřeboval živnost. Při své profesi mám nízký příjem jen několik měsíců v roce. Kdybych z něj zaplatil povinné odvody, na život by mi zůstalo minimum,“ tvrdí jeden z „černých zaměstnanců“ Marek.

K rozšíření počtu neoficiálních zaměstnanců přispěly podle kritiků rovněž změny v práci na dohodu. Ta byla natolik
zatížena odvody, že se lidem tímto způsobem živit nevyplatí, hlavně pokud jsou jejich výdělky malé.