Na trestní řízení v kauze MUS zapomeňte, vzkázali Švýcaři

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Švýcarský soud zamítl odvolání, kterým se Česká republika chtěla připojit k trestnímu řízení proti bývalým manažerům privatizované Mostecké uhelné společnosti (MUS). Informoval o tom dnes server Aktuálně.cz. Stát se tím chtěl ucházet o miliardy korun, které jsou nyní blokovány ve Švýcarsku. Česko však i po zamítnutí odvolání zůstává v pozici poškozeného a zúčastní se dalšího řízení, v dubnu navíc podá civilní žalobu, reagoval mluvčí ministerstva financí Ondřej Jakob.

„Odvolání proti rozsudku Federálního trestního soudu Švýcarska o prominutí lhůty pro připojení se České republiky do trestního řízení bylo 1. března zamítnuto,“ potvrdil Aktuálně.cz Robert Hurt z tiskového oddělení Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových.

Mluvčí ministerstva financí (MF) Jakob dnes sdělil, že úřad zamítavé stanovisko očekával. Podle něj soud odvolání zamítl i přesto, že švýcarská prokuratura připojení doporučila. „To nic nemění na naší pozici poškozeného. Budeme se dále jako poškození účastnit řízení, včetně vyžadování přístupu do spisu. Nikdo nás nemůže zbavit pozice poškozeného, byť budeme mít omezenější procesní pravomoci,“ uvedl mluvčí.

Dodal, že stát v dubnu podá civilní žalobu. Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) už dříve řekl, že česká strana má pro případ zamítnutí připraveny další kroky. Kvůli přípravě civilní žaloby si již ministerstvo najalo ve Švýcarsku právníky. „Podle našich informací, i kdyby soud naší žádosti o připojení vyhověl, odkázal by nás tak jako tak na civilní žalobu podanou u jiného soudu,“ podotkl Jakob.

Peake: Zbývají už jenom složitější a držší cesty

Vicepremiérka a místopředsedkyně VV Karolína Peake dnes před novináři na zprávu o zamítnutí odvolání reagovala slovy, že ČR svou vlastní liknavostí přišla o ten nejjednodušší způsob, jak se ke trestnímu řízení ve Švýcarsku připojit, a to je podle ní velká škoda. „Nemáme cestu úplně uzavřenou k vymáhání škody, je to už ale cesta daleko složitější a dražší,“ uvedla.

Podle ní mezi další možnosti patří právě civilní žaloba, tedy buď se snažit její pomocí o připojení do řízení znovu, nebo je možné podat paralelní civilní žalobu ve Švýcarsku o náhradu škody. „V obou těchto případech už je ale důkazní břemeno na ČR, která bude muset vyčíslovat vymáhanou škodu,“ upozornila Peake a dodala, že MF přitom dříve svůj pomalý přístup zdůvodňovalo právě tím, že si není jisté, zda nějaká škoda nastala. Další postup nyní bude podle ní dražší přinejmenším o právní zastoupení a vypracování žaloby. Vicepremiérka se na vývoj kauzy a další postup chce na příštím jednání vlády zeptat ministra financí Kalouska.

Švýcarská prokuratura koncem října informovala o tom, že viní sedm lidí, většinou Čechů, z finančních machinací v souvislosti s nejmenovanou významnou energetickou společností.

Vyšetřování Švýcaři otevřeli v červnu 2005 kvůli podezření, že z MUS byly přes vedení firmy nelegálně vyvedeny peníze. Zdroje deníku Aktuálně.cz, které měly možnost se s obžalobou seznámit, uvádějí, že Česku tím vznikla škoda zhruba tři miliardy korun. Švýcarští vyšetřovatelé jsou prý také přesvědčeni o tom, že přes 75 milionů z 12 miliard korun vyvedených z Mostecké uhelné společnosti, získaly společnosti napojené na uprchlého podnikatele Tomáše Pitra.

Kvůli průtahům v kauze se loni na podzim ministerstva spravedlnosti a financí navzájem obviňovala z chybných postupů. Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS) později podal kárné žaloby na pražského vrchního státního zástupce Vlastimila Rampulu a na jeho kolegy Libora Grygárka, Marcelu Kratochvílovou a Ladislava Letka. Nejvyšší správní soud o tom, zda žalobci pochybili, rozhodne do poloviny letošního roku, uvedlo Aktuálně.cz.