Na Ukrajině pokračují útoky separatistů, prezident zvažuje referendum

Proruští radikálové na východě Ukrajiny

Proruští radikálové na východě Ukrajiny Zdroj: ctk/AP

Proruští demonstranti dobývají policejní stanici ve městě Horlivka
Proruští demonstranti dobývají policejní stanici ve městě Horlivka
Proruští demonstranti dobývají policejní stanici ve městě Horlivka
Protest na podporu Ukrajiny v gruzínském Tbilisi
Proruský ozbrojenec ve městě Slovjansk
6
Fotogalerie
Navzdory ultimátu kyjevského vedení, které vypršelo dnes ráno, proruští radikálové okupují úřední budovy po celé východní Ukrajině a nepokoje se dál šíří. Ozbrojenci pronikli do policejní služebny ve městě Horlivka severovýchodně od Doněcka. Podle očitých svědků při útoku použili dýmovnice a dělobuchy. Prezident Oleksandr Turčynov nevyloučil uspořádání referenda o jednotě země.

Ultimátum dal o víkendu proruským ozbrojencům úřadující prezident Oleksandr Turčynov. Výměnou za amnestii měli do dnešních devíti hodin místního času (08:00 SELČ) složit zbraně a uvolnit obsazené státní úřady. Ve městě Slavjansk, a nyní i v Horlivce, se vzbouřenci zmocnili policejní stanice a nehodlají ji bez boje vyklidit.

Podle ukrajinské tiskové agentury Unian zabili proruští ozbrojenci ve Slavjansku již čtyři lidi. Vzbouřenci tam kromě policejní stanice drží i kanceláře tajné služby a radnici.

Stanici v Horlivce dobili po hodinách obléhání

V Horlivce na policejní velitelství asi 150 ozbrojených mužů. Policisté se v budově zabarikádovali a útok se snažili odrážet, informovala televizní stanice Espreso. Separatisté rovněž zablokovali nedalekou Leninovu ulici, kde zastavili dopravu, několik z nich proniklo již v neděli v noci do budovy místní radnice.

Po několika hodinách obléhání se povstalcům podařilo do budovy policejní stanice proniknout. Podle zpravodajského webu Ostrov likvidují vnitřní zařízení a zabavují písemnosti. Hodlají vytvořit koridor, jímž mají poslední policisté z budovy odejít.

Nepokoje se šíří do dalších měst

V Luhansku, jednom z dalších center separatistických nepokojů, dnes místní úřady evakuovaly sídlo gubernátora. Pozice uvnitř budovy zaujali těžkooděnci, údajně v obavě před útokem proruských vzbouřenců. Oddíl separatistů už od počátku minulého týdne okupuje kanceláře tajné služby SBU. Objekt je obehnán barikádami, v prostoru před budovou stanují proruští aktivisté.

Podle dostupných informací separatisté okupují radnice ve východoukrajinských městech Mariupol, Makiivka, Kramatorsk, Slavjansk, Jenakijeve, Charcyzk a Zuhres. Sídlo gubernátora ovládají v Doněcku, policejní služebny v Doněcku, Horlivce, Kramatorsku a Slavjansku a centrálu tajné služby v Luhansku.

Proruští aktivisté před radnicí ve městě Makiivka na východě UkrajinyProruští aktivisté před radnicí ve městě Makiivka na východě Ukrajiny | ctk/APProruští aktivisté hlídají vchod na radnici ve městě Makiivka (ČTK/AP).

Nepokoje se ale podle ukrajinských médií šíří i do dalších míst na východě země. Separatisté se podle televize Espreso chystají k násilné akci ve městech Antracyt a Alčevsk v Luhanské oblasti. Obě města jsou vzdálena asi 50 kilometrů od hranic s Ruskem. V Alčevsku policie zablokovala silnice vedoucí od Luhanska a Doněcka, aby zabránila příjezdu povstaleckých posil.

Lidový starosta

V Mariupolu, půlmilionovém městě na jihu Doněcké oblasti, se sešli představitelé takzvané Doněcké lidové republiky vyhlášené minulý týden, aby zvolili „lidového“ mariupolského starostu. Stal se jím proruský aktivista Vjačeslav Kuklin. Mariupolskou radnici obsadili vzbouřenci v neděli, městské zastupitelstvo vyhlásili za rozpuštěné a z řad demonstrantů zvolili nové poslance. Jejich jména nezveřejnili.

Napětí ve Slavjansku

Ve Slavjansku nad stále vlála ruská zástava a maskovaní ozbrojenci přinášeli další pytle s pískem, aby před budovou vytvořili barikádu. Nákladní auta přivážela k vybudování zábran i desítky pneumatik. Ve městě, ve kterém žije zhruba 100 tisíc obyvatel a které leží v Doněcké oblasti, prý panuje velké napětí. Místní úřady kvůli tomu dnes uzavřely školy i mateřské školy. Separatisté obsadili kanceláře tajné služby, radnice a letiště. Jejich vůdce dnes požádal ruského prezidenta Vladimira Putina o pomoc v boji proti proevropské vládě v Kyjevě.

„Vyzýváme Rusko, aby nás ochránilo a nedovolilo genocidu donbaského lidu. Žádáme prezidenta Putina, aby nám pomohl,“ uvedl v prohlášení vůdce separatistů Vjačeslav Ponomarjov. Kyjev podle něj vyslal do Slavjanska tisíc žoldnéřů s tanky. „S nacisty budeme bojovat,“ řekl Ponomarjov.

Referendum o jednotě Ukrajiny

Ukrajinský prezident Oleksandr Turčynov dnes prý nevyloučil referendum o jednotě Ukrajiny. Je přesvědčen, že by se v něm většina Ukrajinců vyjádřila pro nerozdělování země. Hlasování by se mohlo konat společně s prezidentskými volbami, které se uskuteční 25. května.

Na Ukrajině prý nejsou žádní ruští agenti
Rusko nezasahuje do dění na Ukrajině, bylo by to proti jeho zájmům. Tvrdí to podle agentury Interfax ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov. Zároveň řekl, že na východě Ukrajině nejsou žádní ruští agenti. Podle ministra je v ruském zájmu, aby Ukrajina zůstala jednotná; všichni občané ale musí mít stejná práva. Lavrov naopak upozornil, že žádá vysvětlení zpráv o přítomnosti šéfa americké tajné služby CIA v Kyjevě. S touto informací v neděli přišel sesazený ukrajinský prezident Viktor Janukovyč, který v ruské televizi americkou Ústřední zpravodajskou službu obvinil z toho, že stojí za rozhodnutím ukrajinské vlády poslat proti proruským ozbrojencům na východě země armádu.

Ukrajinský úřadující prezident Turčynov v neděli večer zdůraznil, že kyjevské úřady nepřipustí opakování krymského scénáře. Incidenty a výpady proti symbolům ukrajinské státní moci, kterých se na Krymu účastnili prorusky orientovaní ozbrojenci, předcházely ruské březnové anexi ukrajinského poloostrova. „Bezpečnostní rada rozhodla zahájit rozsáhlou protiteroristickou operaci se zapojením ozbrojených sil,“ prohlásil v neděli Turčynov. Známky této operace ale zatím nebyly na východě Ukrajiny znát.

Ukrajina dala zároveň najevo, že by v reakci na pronikání ruských agentů mohla uzavřít východní hranice. Náměstek ukrajinského ministra zahraničí Danylo Lubkivskyj v Kyjevě prohlásil, že v případě přímé ruské intervence budou podle něj ukrajinské jednotky „náležitě reagovat“.