Na západní půlce klid. Války skončily, nastoupili gangsteři

Na papíře už válka skončila, Kolumbie ale teď bude řešit, jak začlenit bývalé povstalce do normálního života

Na papíře už válka skončila, Kolumbie ale teď bude řešit, jak začlenit bývalé povstalce do normálního života Zdroj: profimedia

V Peru se poslední velký incident s povstalci z organizace Světlá stezka odehrál loni, když bylo
po letech osvobozeno ze zajetí 39 rukojmích
Venezuelané skupují zbytky zásob
2
Fotogalerie
V Kolumbii minulý měsíc skončila 50 let trvající občanská válka. Tím nastává v historii poměrně unikátní situace. Na západní polokouli nezuří v tuto chvíli žádný otevřený válečný konflikt.

Minimálně posledních 300 let byla na Zemi pořád někde válka. Alespoň na západní půlce planety v posledních dnech ale nastal historicky neobvyklý klid zbraní. Když na konci června podepsala kolumbijská vláda mírovou smlouvu s levicovými povstalci, skončil poslední velký konflikt západní polokoule.

Přitom ještě v devadesátých letech byly právě tropická Amerika a západoafrické země Guinejského zálivu dějištěm nejbrutálnějších střetů. Kulminovaly občanské války v Libérii, Sieře Leone, Salvadoru, Guatemale nebo v Peru.

V novém tisíciletí boje v prostoru na západ od nultého poledníku postupně mizí. Na mapě globálního indexu mírumilovnosti, kterou sestavuje organizace Vision of Humanity a která reflektuje hrozby válečného násilí či terorismu, si letos už žádný stát západní polokoule nevysloužil označení červenou barvou, která značí nejkritičtější situaci. Naopak na východní polokouli je takových států 15 – včetně Jižního Súdánu, Jemenu, Ukrajiny, Sýrie nebo Afghánistánu.

Vzácný „klid na západní frontě“ ale nemusí mít dlouhého trvání. Nejkřehčí je zřejmě v africkém Mali při hranici s Alžírskem.
V oblasti trvá napětí mezi centrální vládou a tuarežskými separatisty, kteří požadují vznik vlastního nezávislého státu. Situaci v oblasti navíc vyostřují radikální islamisté ze skupiny Ansar Dine, která je napojena na teroristickou organizaci al-Káida.

V Mali se snaží udržet klid mírová mise OSN, v níž slouží i čeští vojáci. Dochází ale k incidentům.
Poslední se odehrál minulý týden, když radikálové obsadili hotel ve městě Sevare a při následné přestřelce zahynulo 13 lidí.

Druhou tikající rozbuškou na západní polokouli je v tuto chvíli Venezuela. Jihoamerickou zemi srazilo do katastrofálního stavu zlevnění ropy a diletantské hospodaření socialistického režimu vedeného prezidentem Nicolásem Madurem. Ekonomika zkolabovala, v obchodech nejsou ani nejzákladnější potřeby a potraviny.

Maduro, jehož strana utržila drtivou porážku v nedávných parlamentních volbách, se ale odmítá vzdát moci. Může se proto stát, že se napětí mezi zuboženým obyvatelstvem a vládou zvrhne v občanskou válku. Klíčový bude postoj armády, která je také rozpolcena.

Kriminalita místo válek

Zatímco větší část generality údajně zůstává loajální Madurovi, nižší důstojníci a řadoví vojáci sympatizují s opozicí. Ta požaduje referendum o odvolání prezidenta.

Maduro se však plebiscit snaží co nejvíce oddálit. Konat se bude asi nejdřív počátkem příštího roku. A právě kolem referenda zřejmě napětí vystoupá k bodu varu. Jestliže východ světa je na tom v tuto chvíli hůře, co se týče válek, západní hemisféra to dohání násilnou kriminalitou. Zejména ve státech Latinské Ameriky začíná vyrůstat do tak obludných rozměrů, že se počtem obětí může s válkou měřit.

Nejrychlejší nárůst otřásl právě zchudlou Venezuelou. Podle Venezuelského ústavu pro sledování násilí loni v zemi, která se dopotácela na hranici anarchie, zemřelo násilnou smrtí už skoro 28 tisíc lidí. To je například více než pětinásobek obětí celé války na východní Ukrajině.

V Mexiku stojí za hrozivými statistikami hlavně boj mezi drogovými kartely. Loni tam bylo zavražděno zhruba 18 tisíc lidí.
Z Brazílie jsou dostupná data naposledy z předloňska, kdy bylo evidováno více než 53 tisíc vražd. To je v absolutních číslech vůbec nejvyšší počet mordů v jedné zemi.

Brazilské bezpečnostní složky se nyní snaží tvrdým postupem zredukovat kriminalitu přinejmenším v Rio de Janeiru, kde se bude příští měsíc konat letní olympiáda.

Při přepočtu na obyvatele ovšem vychází neblahý světový primát na Salvador, kde se v posledním roce statistika vyšplhala až na 103 vražd na 100 tisíc obyvatel (pro srovnání: v Česku to bývá zhruba jedna vražda ročně). O vládu nad jednotlivými regiony soupeří v Salvadoru dva nejmocnější kriminální klany Mara Salvatrucha a Barrio 18. Hlavní město San Salvador je tak de facto rozděleno na znepřátelené zóny, které ovládá a výpalné vybírá jeden či druhý gang.

Extrémní kriminalita v Salvadoru, Guatemale nebo Hondurasu je právě dědictvím dřívějších občanských válek, které země zbídačily a přinesly do nich mnoho zbraní. To je mementem i pro Kolumbii. Ta dnes hledá řešení, jak po uzavření míru včlenit do normální společnosti tisíce bývalých guerillových vojáků tak, aby nesklouzli k banditismu nebo vybírání výpalného. Zatímco vůdci rebelů si při licitování s vládou vyjednali do budoucna lukrativní posty, řadovým pěšákům hrozí, že zůstanou bloudit ve vzduchoprázdnu.

Velké konflikty na západní polokouli (ukončené v posledních dvou dekádách)
Guatemala. Vleklá občanská válka začala už v roce 1960, kdy se vlády chopila vojenská junta. Proti ní stálo několik povstaleckých frakcí. Do spletitého konfliktu zasahovaly prostřednictvím CIA i Spojené státy americké. Junta přistoupila mimo jiné ke genocidě původních indiánů – zahynulo téměř 200 tisíc Mayů a se zemí bylo srovnáno na 400 vesnic. Mír byl uzavřen až v roce 1997, mnohaletý konflikt ale zanechal zemi neblahé dědictví – nedořešené křivdy mezi hispánským a indiánským obyvatelstvem a obrovské množství zbraní mezi lidmi, což je nyní jedním z důvodů rozsáhlé násilné kriminality.
Peru. Ultralevicoví povstalci z organizace Světlá stezka neboli Sendero Luminoso tyranizovali Peru od roku 1980 s cílem nastolit komunistický režim. Přestože proti vládním jednotkám bojovali partyzánským způsobem, na vrcholu moci byla Světlá stezka v podstatě ucelenou armádou o síle až 15 tisíc mužů a operovala na 80 procentech peruánského území. Její vzestup zastavil až v průběhu devadesátých let autoritativní prezident Alberto Fujimori. Menší skupiny povstalců ale organizovaly občasné útoky na armádu, policii i civilisty donedávna. Ještě loni bylo z jedné základny Světlé stezky osvobozeno 39 lidí, kteří tam byli drženi několik let jako rukojmí. Celkem zahynulo během 30 let konfliktu přes 70 tisíc lidí.
Mali. Kočovní Tuaregové usilovali o odtržení severovýchodní části Mali a o vznik nového samostatného státu Azavad. V roce 2012 obsadila rozlehlé pouštní oblasti vojenská tuarežská organizace MNLA. Proti Tuaregům vystoupili islámští radikálové napojení na al-Káidu. Krize vedla v roce 2013 až k zásahu Francie, která vyslala do oblasti své letectvo. Situace se pod dohledem mezinárodních sil zklidnila, ale oblast na pomezí Mali a Alžírska zůstává nejrizikovějším doutnajícím ohniskem na západní polokouli.
Sierra Leone. Povstalci z Jednotné revoluční fronty neboli RUF postupovali od roku 1992 směrem na metropoli Freetown, již později zčásti dobyli. Využili podpory diktátora Charlese Taylora, který vládl v sousední Libérii. Nákup zbraní financovali z těžby diamantů. Do bojů zasáhli také nigerijské bezpečnostní síly a žoldáci, které si vláda najala v Jižní Africe. Konflikt proslul mimořádnou brutalitou. RUF i vláda využívaly dětské vojáky. Povstalci usekávali zajatcům ruce jako výsměch vládnímu volebnímu sloganu „lid má moc ve svých rukou“. Příměří bylo uzavřeno v roce 2001. Pro vyšetření válečných zločinů vznikl ve Freetownu speciální soudní tribunál, který v roce 2012 poslal na 50 let do vězení i Charlese Taylora.
Kolumbie. Do půlstoletí trvající občanské války se zapletly vládní jednotky, levicové guerilly i pravicové soukromé paramilitantní jednotky. Povstalci financovali nákup zbraní z obchodu s kokainem i dalšími drogami. Válka si vyžádala přes 220 tisíc obětí. Mírovou smlouvu podepsala kolumbijská vláda a povstalci z Revolučních ozbrojených sil Kolumbie FARC letos v červnu.