Komplikace v boji s kokainem - Kolumbie přestane používat nebezpečný herbicid

Plantáž s kokou

Plantáž s kokou Zdroj: CIAT via Wikimedia Commons (CC BY-SA 2.0)

Kolumbie se chystá skoncovat s používáním kontroverzního herbicidu při likvidaci plantáží s kokou, ze které se získává kokain, oznámil kolumbijský prezident Juan Manuel Santos. Konec používání glyfosátu následuje poté, co Světová zdravotnická organizace (WHO) označila tuto látku jako pravděpodobně karcinogenní.

Glyfosát, který se běžně používá k hubení plevele, Kolumbie nasazuje k postřikům kokových plantáží v horách. Tento protidrogový program za použití herbicidů v Jižní Americe spolufinancují Spojené státy, fungovat začal již v roce 1994.

Kolumbijská vláda používala letecký postřik zejména na jihu země, kde má pevné zázemí marxistická guerilla FARC a podle úřadů získává prostředky na svou činnost právě pašováním a výrobou drog. Používání glysofátu ale může napáchat škody nejen pěstitelům koky.

Stěžují si i producenti kávy

„Doporučení a studie, které prověřilo ministerstvo zdravotnictví, jasně ukazují, že (zdravotní) rizika existují,“ řekl Santos. Dodal, že Kolumbie musí najít jiné způsoby, jak se s producenty koky vypořádat.

Úřady mají do října vypracovat alternativní postup. Podle kolumbijských zemědělců navíc dosavadní strategie ničila i rozsáhlé kávové plantáže a další legální produkci. Prezident Santos současně připomněl, že změna způsobu likvidace plantáží koky neznamená zmírnění boje proti produkci a pašování drog.