Nad Sýrií létají i izraelské bombardéry, potvrdil Netanjahu

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: ctk/ap

Izraelci podnikli desítky leteckých úderů v Sýrii, oznámil premiér Benjamin Netanjahu. Poprvé tak oficiálně potvrdil, že židovský stát zasahuje v sousední zemi s cílem zabránit pašování zbraní radikálům z libanonského šíitského hnutí Hizballáh.

Izrael se vždy snažil, pokud jde o syrskou krizi, vystupovat jako neutrální země, poznamenala agentura Reuters. Několikrát se nicméně nechal slyšet, že udělá vše pro to, aby zastavil dodávky zbraní extremistům z Hizballáhu. Nikdy nicméně nepotvrdil spekulace, že kvůli tomu provádí i speciální letecké operace v Sýrii.

Nyní se ale na toto téma vyjádřil šéf izraelské vlády, když navštívil vojáky na okupovaných Golanských výšinách poblíž hranice se Sýrií. „Jednáme, když je třeba jednat, včetně přeshraničních akcí, mezi nimiž byly i desítky úderů, které měly zabránit Hizballáhu, aby získal zbraně, jež by mohly změnit situaci na bojišti,“ uvedl Netanjahu. Premiér již neupřesnil, o jaký druh úderů mělo jít. Rovněž neuvedl, kdy k útokům došlo.

Izrael v únoru uvítal dosažení příměří v Sýrii, uvedl nicméně, že si vyhrazuje právo zaútočit proti případným hrozbám ze strany Hizballáhu. Toto radikální hnutí kontroluje jižní Libanon a jeho bojovníci zároveň bojují v Sýrii na straně prezidenta Bašára Asada.

Napětí na Golanech

V souvislosti s válkou v Sýrii panuje v Izraeli největší napětí právě na Golanských výšinách, jejichž větší část Izrael obsadil po sedmidenní válce v roce 1967 a později anektoval. Mezinárodní společenství tento krok neuznalo. Sýrie kontroluje na Golanských výšinách asi 510 kilometrů čtverečních, Izrael okupuje 1200 čtverečních kilometrů. Mezi částí kontrolovanou Izraelem a tou, kterou má pod kontrolou Sýrie, je nárazníkové pásmo, jež střeží mezinárodní pozorovací mise OSN.

Izrael má obavy jak z islamistů, kteří bojují proti vládním silám prezidenta Asada, tak právě ze sílících milicí Hizballáh podporovaných Íránem, které jsou Asadovými spojenci. Jak nedávno uvedl náčelník generálního štábu izraelské armády Gadi Eisenkot, izraelská hranice s Libanonem je po deset let nejklidnější ze všech hraničních regionů země. Ozbrojený střet mezi Hizballáhem a Izraelem se odehrál naposledy v roce 2006.