NASA řeší, co z působilo zkrat na vozítku Curiosity na Marsu

vozítko Curiosity, vizualizace

vozítko Curiosity, vizualizace Zdroj: ctk

Robotické vozítko Curiosity má na Marsu předepsán několikadenní klid kvůli zkratu. Vědci amerického Národního úřadu pro letectví a vesmír (NASA) se nyní snaží problému přijít na kloub. Nepříjemnost se podle NASA stala už 27. února v okamžiku, kdy si Curiosity hodlal robotickým ramenem naplnit laboratorní přístroje ve svých útrobách vzorkem čerstvě vyvrtaného prachu.

Telemetrické údaje přenesené na Zemi ukázaly, že šlo o takzvaný měkký zkrat a marsovský rover díky bezpečnostnímu programu manévr s ramenem přerušil, jakmile se nesprávnost v elektrickém vedení vyskytla.

„Provádíme s vozítkem testy v současné konfiguraci, než pohneme ramenem nebo popojedeme,“ vysvětlil šéf projektu Curiosity Jim Erickson z Laboratoře tryskových pohonů NASA v kalifornské Pasadeně. „Tak nejlépe zjistíme, kde ke zkratu došlo,“ dodal.

„Měkký zkrat“ v některých systémech Curiosity by podle NASA neměl mít velký vliv na operace vozítka. Pokud ano, bylo by nutné omezit činnost některých přístrojů. Podobné nepříjemnosti Curiosity v minulosti na rudé planetě už potkaly. V roce 2013 například musel kvůli zkratu odpočívat devět dnů.

Curiosity přistál 6. srpna 2012 v Galeově kráteru a od té doby zkoumá změny prostředí na Marsu a to, zda tam někdy v minulosti nebyly příznivé podmínky pro existenci života. Během své mise učinil rover několik důležitých objevů. Vědci například na základě rozborů získaných údajů došli k závěru, že existují přímé důkazy o tom, že na planetě sousedící se Zemí existovala jezera, která mohla hostit mikrobiální život.

Vozítko Curiosity: Zvědavý tulák rudou planetou