Naschvál a provokace. USA kritizují návštěvu Asada v Moskvě

Bašár Asad, Vladimir Putin

Bašár Asad, Vladimir Putin Zdroj: ctk

Ruský prezident Vladimir Putin Asada přijal tři týdny poté, co Rusko zahájilo letecké údery proti Islámskému státu a jiným ozbrojeným skupinám. Pro Asada je to první zahraniční návštěva od vypuknutí syrské občanské války v roce 2011. Rusům vyjádřil vděčnost za to, že se zapojili do konfliktu, a prohlásil, že se tím učiní přítrž šíření terorismu. Putinovo rozhodnutí pozvat Asada však chápe řada západních představitelů jako naschvál a provokaci.

“Pompézní přijetí Asada, který použil chemické zbraně proti vlastím lidem, se nám jeví v rozporu s prohlašovaným cílem Ruska, tedy politické změny v Sýrii,” řekl mluvčí Bílého domu Eric Schultz.

Moskevský korespondent BBC Steve Rosenberg chápe celou návštěvu jako jasný vzkaz Putina světu, že Rusko je na Blízkém východě klíčovým hráčem a bez ruského zapojení nebude možné konflikt v zemi vyřešit. Zdroj z amerického ministerstva zahraničí médiím sdělil, že kontroverzní návštěva jeho úřad nepřekvapila. Hlavním důvodem znepokojení je pro americkou vládu neutuchající vojenská podpora Ruska, díky níž Asadův režim posílil svoji pozici. To podle Američanů občanskou válku jen protáhne.

Pompézní přijetí Asada, který použil chemické zbraně proti vlastím lidem, se nám jeví v rozporu s prohlašovaným cílem Ruska, tedy politické změny v Sýrii

O průběhu schůzky prezident Putin vzápětí informoval několik představitelů zemí Blízkého východu, mimo jiné Saúdské Arábie a Turecka. Tyto státy nicméně podporují rebely. “Syrská vláda už teď nemá žádnou legitimitu,” vyjádřil se po schůzce turecký premiér Ahmet Davutoglu.

Političtí komentátoři vidí Asadovu cestu ze Sýrie jako známku jeho rostoucího sebevědomí. Putinovo pozvání zase naznačuje, že Rusko nad Asadovým režimem neláme hůl. Někteří mají za to, že schůzka obou státníků může být začátkem nové fáze ruských snah, tedy že vedle vojenské aktivity může mít Kreml v plánu vytasit se s návrhem na diplomatické řešení. Na jednom se shodují asi všichni: urovnání situace v Sýrii se neobejde bez účasti Moskvy.

Rusové Putinovi věří
Popularita ruského prezidenta dosáhla nového maxima, s jeho prací je spokojeno takřka 90 procent Rusů. Uvádí to zpráva ruské státní sociologické společnosti VCIOM. „Takto vysoká úroveň souhlasu s prací prezidenta je v první řadě spojena s událostmi v Sýrii a s ruskými leteckými údery na tamní pozice teroristů,“ uvádí zpráva. Putin si na dno popularity sáhl po znovuzvolení do prezidentského křesla na jaře 2012. Tehdy jeho obliba klesla na méně než 60 procent, po anexi Krymu opět prudce vzrostla