Naštvaní Řekové chtějí ztrestat politiky

Antonis Samaras

Antonis Samaras Zdroj: rofimedia.cz

Úspornými opatřeními podráždění Řekové v neděli rozhodnou o složení nového parlamentu. Vzhledem k všeobecné nespokojenosti s tradičními dvěma stranami se očekává, že se do zákonodárného sboru probojuje osm až deset uskupení. Je tedy pravděpodobné, že se budoucí vláda bude rodit velmi těžko a zdlouhavé vyjednávání povede k další nejistotě.

Favoritem hlasování je konzervativní Nová demokracie, jejíž popularita však poklesla od okamžiku, kdy vstoupila do přechodné vlády. Výhodou vítězné strany ale je, že získá jako bonus 50 křesel navíc. Teoreticky by tak spolu mohli vládnout konzervativci se socialistickým Pasokem bez podpory další strany.

Čtěte také:

Řecko už není v bankrotovém pásmu, agentury mu zlepšily rating

Krize v Řecku posiluje extremisty. Ti navrhují zaminovat hranice

Nový lídr řeckých socialistů se pokusí po zvednout stranu před volbami

Komentátoři ale spíše hovoří o možnosti, že se k nim bude muset někdo přidat. Jako nejpravděpodobnější se jeví aliance s Demokratickou levicí (DIMAR), nejumírněnější ze stran aspirujících na třetí místo. Je navíc otázkou, zda dvě obyčejně proti sobě soupeřící strany mohou být základem stabilní vlády.

V posledních dvou týdnech navíc nemohly být v Řecku publikovány žádné nové sondy, sociologové proto varují, že výsledek může být skutečně překvapivý. „Jsou to nejsložitější volby, jaké jsme předpovídali. Jen pár dní před nimi jsou voliči stále nerozhodnutí a jejich chování je nevypočitatelné,“ řekl agentuře Reuters analytik Ilias Nikolakopulos, který sledoval už více než desítku hlasování v zemi.

Lidé se rozhodně netají nechutí podpořit dvě tradiční strany. „Hlasovali jsme pro ně od osmdesátých let a cítíme se podvedeni. Celá léta jsme si budovali svůj život a oni ho přes noc zničili. Jejich kampaně oslovují idioty. Budu volit malou stranu,“ tvrdí padesátiletá městská úřednice Christina Theodorakuová, jejíž měsíční plat od počátku krize klesl o pět set eur.

Volební preference před řeckými parlamentními volbamiVolební preference před řeckými parlamentními volbami | Public Issue

Alarmující je přitom příklon Řeků k radikálům, a to na obou stranách spektra. Příkladem je krajně pravicová strana Zlatý úsvit, jejíž členové jsou podezřelí z páchání násilí na přistěhovalcích. Partaj se v posledních sondách pohybovala kolem pěti procent hlasů, tedy pohodlně nad tříprocentní hranicí nutnou ke vstupu do parlamentu.

Konec eura?

Nejasné předvolební vyhlídky provází řada prognóz analytiků, ve kterých figuruje nejen znovuotevření jednání o druhém záchranném úvěru, ale i odchod Řecka z eurozóny. Tyto scénáře přiživil i šéf Pasoku Evangelos Venizelos, který označil volby za „mimořádně kritické“ vzhledem k rostoucí popularitě protievropsky laděných stran.