NATO hodlá do deseti let zvýšit obranné výdaje na dvě procenta HDP

Summit NATO ve Walesu

Summit NATO ve Walesu Zdroj: ctk

Země NATO, které na svou obranu vydávají pod dvě procenta svého hrubého domácího produktu (HDP), by měly přestat se snižováním těchto výdajů a snažit se do deseti let dostat k aliancí doporučené dvouprocentní úrovni. Shodli se na tom lídři aliančních zemí na summitu ve velšském Newportu.

Generální tajemník NATO Anders Fogh Rasmussen na tiskové konferenci připomněl, že v oblasti bezpečnosti „dostanete jen to, co si zaplatíte“. Zároveň upozornil, že bez zajištění bezpečnosti nemůže existovat prosperita.

Podle Rasmussena se ke zvýšení vojenských výdajů země aliance zavázaly a nyní je také jasný časový rámec. „Navíc toto rozhodnutí bylo přijaté ve zcela novém bezpečnostním prostředí. Ruská agrese na Ukrajině byla budíček,“ prohlásil. Ukrajinská krize podle něj přinutila evropská hlavní města přehodnotit obranné výdaje.

Generální tajemník aliance připomněl, že v posledním desetiletí zvýšilo Rusko své obranné výdaje o 50 procent a evropští spojenci je ve stejné době v průměru o 20 procent snížili. Snaha posílit obranné výdaje, která našla svůj odraz také v závěrech čtvrtečního a dnešního aliančního summitu, bude podle Rasmussena každý rok prověřována a věcí se budou pravidelně zabývat na svých jednáních také ministři obrany NATO.

Nemělo by se to dál odkládat

Rasmussen připustil, že úprava výdajů není jednoduchá věc. Proto je desetiletý termín užitečný. „Obranné výdaje jsou dlouhodobá investice,“ připomněl. Dlouhá doba by však neměla sloužit jako záminka k odkládání významných rozhodnutí. „Bezpečnost našich zemí a našich občanů je pro nás příliš důležitá na to, abychom se vydávali zkratkami či krátili další fondy,“ zdůraznil Rasmussen. S růstem HDP mají alianční země své obranné výdaje zvyšovat.

Prezident Miloš Zeman dnes na české tiskové konferenci připomněl český záměr dostat se z nynějšího přibližně procenta českých obranných výdajů v roce 2020 k hodnotě 1,4 procenta HDP. Podle závěrů summitu mají země, již doporučená dvě procenta plnící, směřovat k cíli vydávat pětinu peněz na investice do moderního a významného vybavení. Podle Rasmussena takový závazek také zajistí vyrovnanější rozdělení nákladů a výnosů ze společné bezpečnosti mezi Spojenými státy a evropskými spojenci.