NATO letos zachytilo už přes sto ruských vojenských letadel

Letouny NATO

Letouny NATO Zdroj: CC: CC BY-SA 3.0/Cornellrockey/wikimedia.org

Severoatlantická aliance (NATO) sleduje zvýšenou aktivitu ruských vojenských letadel v okolí svého vzdušného prostoru. Letos jich už bylo zachyceno přes stovku, což je více než trojnásobek všech loňských případů. V Bruselu to po jednání s šéfkou evropské diplomacie Federicou Mogheriniovou prohlásil generální tajemník NATO Jens Stoltenberg.

Aliance podle něj také nadále pozoruje přesuny ruských vojáků u hranic s Ukrajinou i pokračující ruskou podporu separatistům na východě země. „Cvičí je, dodávají jim vybavení a podporují je rozmístěním svých speciálních sil uvnitř východních částí Ukrajiny,“ řekl o Rusku Stoltenberg. Zvýšená ruská vojenská aktivita je podle Stolteberga realitou a aliance na ni odpovídá tak, jak by měla.

„Zachytáváme ruské lety, ať už nad Atlantikem nebo na Baltu či v Černém moři,“ prohlásil nový generální tajemník Severoatlantické aliance. O smyslu a důvodech ruského postupu nechtěl spekulovat, poznamenal jen, že Moskva podle všeho „ukazuje sílu“.

Zachytáváme ruské lety, ať už nad Atlantikem nebo na Baltu či v Černém moři

NATO podle svého šéfa reaguje odpovídajícím způsobem, například pokračuje v pomoci se střežením vzdušného prostoru trojice pobaltských členů. Zvyšuje to prý mimo jiné také alianční schopnost sledovat situaci i ruská letadla zachycovat vlastními stroji.

Stoltenberg v úterý také zopakoval postoj aliance, že nedávné volby zorganizované proruskými separatisty na jimi ovládaných územích jsou porušením dohod z Minsku a spojenci je neuznají. Rusko v úterý generální tajemník NATO opět vyzval k podpoře mírového řešení ukrajinské krize, respektování dohod z Minsku i stále trvajícího křehkého příměří v oblasti.

Chybí prý podpora mírového dialogu na Ukrajině

Podobně se vyjádřila také šéfka evropské diplomacie Mogheriniová, podle které bylo hlasování ohrožením cesty dialogu a mírového řešení krize. „To je hlavní riziko, které vidím. Že se uzavírá okno příležitosti pro vnitřní dialog a pro dialog s Ruskem, o který se sami Ukrajinci snaží a jehož politickou podporu od nás především žádají,“ poznamenala.

Kvůli ruskému postupu na východní Ukrajině uvalily Spojené státy i Evropská unie a další země na Rusko hospodářské sankce. Mogheriniová dnes podotkla, že sankce EU ze své strany neustále vyhodnocuje. „Situace na zemi je to, čím se řídíme při zesilování sankcí, jejich omezování, rušení, přidávání. Je to proces, který bude v příštích týdnech pokračovat,“ řekla a připomněla, že ministři zahraničí EU se sejdou 17. listopadu a Ukrajina bude mezi tématy jejich diskuse.

Mogheriniová a Stoltenberg se dnes dohodli na užší vzájemné spolupráci, navštěvovat budou například odpovídající jednání druhé z organizací. NATO a EU mají společných 22 ze svých členských zemí, role obou organizací jsou však rozdílné.