Návrh italského rozpočtu nejspíš narazí u Evropské komise

Premiér Giuseppe Conte

Premiér Giuseppe Conte Zdroj: ČTK

Eurokomisař pro rozpočet Evropské unie Günther Oettinger opravil zprávu týdeníku Der Spiegel, podle níž měl říci, že Evropská komise se již rozhodla zamítnout kontroverzní návrh italského rozpočtu na příští rok. "Neřekl jsem, že rozhodnutí Komise o Itálii už padlo," napsal na twitter. Německý list předtím zveřejnil na svém webu citát z rozhovoru, v němž Oettinger uvedl, že italský návrh rozpočtu odporuje unijním pravidlům, a EK jej proto musí zamítnout.

List dále bez udání zdroje napsal, že zamítavý dopis eurokomisaře pro měnové otázky, daně a cla Pierra Moscoviciho už byl odeslán a do italského hlavního města má doputovat ve čtvrtek nebo v pátek. Mluvčí EK to na dotaz agentury DPA nepotvrdil. Na zprávu týdeníku zareagovaly růstem výnosy z dluhopisů italské vlády.

Podle listu Oettinger řekl: "Potvrdila se domněnka, že návrh italského rozpočtu na rok 2019 není slučitelný s evropskými závazky." A údajně dodal, že EK jej proto zamítne. Po zveřejnění článku eurokomisař uvedl, že když hovořil o vysoké pravděpodobnosti, že Komise Itálii rozpočtový návrh vrátí k přepracování, vyjadřoval pouze svůj osobní názor. Komise dosud nikdy žádný návrh rozpočtu členského státu EU nezamítla, připomněla agentura Reuters.

Italská vláda koncem září oznámila, že na příští rok plánuje rozpočtový schodek 2,4 procenta hrubého domácího produktu (HDP), což představuje trojnásobek ve srovnání s cílem předchozí vlády. Do Bruselu jej poslala ke schválení na poslední chvíli v noci na úterý. EK má na jeho posouzení dva týdny.

Skutečný schodek mohl být ještě vyšší, protože odhad italského kabinetu vychází z velmi optimistických očekávání hospodářského růstu, napsal Der Spiegel. Návrh italského rozpočtu počítá například s růstem sociálních výdajů, nebo dřívějším odchodem do důchodu. Vláda tak zvyšuje již nyní enormní zadlužení státu, přestože podle unijních pravidel je povinna jej snižovat.

Rozpočtové plány Říma v posledních týdnech vyvolaly obavy mezi investory i kritiku ze strany EU. Zadlužení Itálie v současnosti dosahuje zhruba 131 procent HDP, takže je druhé nejvyšší v eurozóně po Řecku. Vládní rozpočtové plány se však na rozdíl od Bruselu setkávají v Itálii s pochopením: podle pátečního průzkumu jej schvaluje 52 procent Italů, zatímco proti je jen 38 procent z nich.

Nyní se s napětím očekává datum 26. října. Tento den by měly zveřejnit své hodnocení italské úvěrové spolehlivosti dvě velké ratingové agentury Moody's a Standard & Poor's.