Nečas před Bruselem: Jsme pro trestání nezodpovědného hospodaření

Evropská unie

Evropská unie Zdroj: ctk

Má to být „ten“ summit, který konečně rozhodne o bytí či nebytí eura. Česko jede na unijní schůzku do Bruselu v roli kverulanta, který spolu se Švédskem a Velkou Británií kritizuje plán Německa a Francie změnit stanovy evropské sedmadvacítky. Zároveň je ale Praha připravena podpořit případné trestání hospodářské nezodpovědnosti, řekl před summitem premiér Petr Nečas.

„O sankcích za rozpočtovou nezodpovědnost jsme připraveni vyjednávat,“ řekl Nečas Lidovým novinám. Zároveň ale vyloučil, že by Česko posílalo návrh rozpočtu ke „kontrole“ do Bruselu ještě před jeho schválením ve svém vlastním parlamentu.

„Pro nás je nepřijatelné, abychom museli do Bruselu posílat návrhy státního rozpočtu ještě dřív, než ho schválí sněmovna. Evropská komise nám nesmí diktovat úpravy rozpočtů. Automatické sankce nám připadají spravedlivější, než kdyby se o nich u každé země vyjednávalo,“ říká Nečas.

A právě o tužší fiskální regulaci v Bruselu půjde. Hlavně německá média předpovídají, že kancléřka Angela Merkelová jede do Bruselu rozhodnutá dosáhnout svého a nečinit příliš velké kompromisy. Nejsilnější členové unie, Německo a Francie, by chtěli eurozónu, tedy měnovou unii, přebudovat směrem k unii fiskální. V praxi by to znamenalo, že by pro celý klub používající euro platila stejná hospodářská pravidla, jako je například schodek rozpočtu či dluh. Jejich porušení by se přísně trestalo. Zavedení těchto pravidel chtějí politici prosadit pomocí úpravy stanov unie, což kritizovalo mimo jiné Česko, Švédsko nebo Velká Británie.

Drama v Bruselu slibuje i francouzský prezident Nicolas Sarkozy. V předvečer summitu varoval: Evropa je v krizi a horzí jí rozpad. „Evropa prožívá extrémně nebezpečnou chvíli. Riziko toho, že exploduje, nebylo nikdy tak velké jako dnes,“ uvedl státník. „Pokud se v pátek nedohodneme, druhou šanci mít už nebudeme. Celý svět čeká na naše rozhodnutí,“ řekl Sarkozy.