Nejbohatší procento lidí je bohatší, než se myslelo

Luxusní jachta

Luxusní jachta

Často opakovaná floskule, že jedno procento nejbohatších Američanů vlastní třicet procent veškerého bohatství, je podhodnocením celé situace. Vyplývá to ze studie Evropské centrální banky, o které informovala agentura Bloomberg. Zamlčené údaje o majetku nejbohatších amerických domácností pravděpodobně zvýší jejich podíl na celonárodním bohatství na 35 až 37 procent, napsal ekonom Evropské centrální banky Philip Vermeulen.

To je ještě více než 34 procent, o kterých mluví americká studie o spotřebitelském financování z roku 2010. „Naše znalost o rozdělení bohatství není zdaleka perfektní a úplná,“ napsal Vermeulen s tím, že nejnovější výsledky naznačují stálé podceňování majetku nejbohatších lidí.

Bohatší domácnosti se podle Vermeulena nerady zúčastňují výzkumů, ve kterých by měly přiznávat všechen majetek. Vermeulen pro své výpočty využil dat z Forbes žebříčku miliardářů, aby poskytl nové odhady pro rozmístění majetku ve Spojených státech a několika vybraných evropských zemích, Česká republika mezi nimi není.

Podle autora studie nejsou nové údaje o Spojených státech tak velkým posunem jako v některých evropských zemích. Například v jeho domovském Nizozemsku je podle nových výpočtů koncentrace majetku u procenta nejbohatších mezi dvanácti a sedmnácti procenty, na stejné úrovni je také Belgie či Španělsko. Starší údaje přitom u Nizozemska uváděly hodnotu devět procent. Nové výpočty tak naznačují, že podíl nizozemských boháčů na majetku v zemi je až dvakrát takový než se dříve věřilo.