Nejopatrnější jsou finanční ředitelé v Evropě

run na banku

run na banku Zdroj: profimedia.cz

Finanční ředitelé po celém světě předvídají návrat ekonomiky k mírnému růstu. Vyplývá to z pátého ročníku Zprávy o globálním obchodu a výdajích, shrnující výsledky průzkumu prováděného společnostmi American Express a CFO Research. Očekávání se však výrazně liší podle zemí a kontinentů.

Střední či výrazný hospodářský růst očekávají finanční ředitelé v Indii (85 procent), Spojených státech (78) a Mexiku (73), zatímco evropští finanční ředitelé jsou skeptičtější – významnou expanzi v nadcházejících dvanácti měsících očekává pouze jeden z deseti. „Evropa je na tom s vyhlídkami opravdu nejhůř,“ říká Michael Fabián, ředitel ČR a SR American Express.

V reakci na špatné hospodářské vyhlídky evropští ředitelé také plánují největší propouštění. Dvě pětiny evropských podniků očekávají mírné či významnější snížení celkového počtu zaměstnanců, ve Spojených státech má podobné plány jen 22 procent firem a v Indii dokonce jen 11 procent. Když už budou společnosti přijímat nové pracovníky, půjde o specialisty s mimořádnými schopnostmi. V Evropě bude tyto zaměstnance najímat 61 procent firem, přibírání pracovníků za účelem zvýšení výrobní kapacity plánuje jen 17 procent evropských společností.

Pokud jde o vyhlídky růstu ve vlastní zemi, mají nejmenší očekávání opět finanční ředitelé starého kontinentu. Pouhá polovina jich očekává růst již v příštím roce. Celosvětově očekává růst ekonomiky svého státu 64 procent dotazovaných finančních ředitelů, což je méně než v minulém roce, kdy tři čtvrtiny finančních ředitelů z celého světa očekávaly, že se na jejich trzích obnoví hospodářský růst.

Řada finančních ředitelů uvádí, že jejich společnosti v roce 2012 sáhnou na své vysoké finanční rezervy vytvořené na ochranu před hospodářskou nejistotou několika posledních let. „Především ty mimoevropské sedí na značných hotovostních rezervách,“ říká Fabián. Téměř polovina evropských respondentů v letošní studii tvrdí, že jejich společnosti hodlají během následujícího roku investovat část svých finančních rezerv.

Jaké budou politické dopady současné celosvětové krize?

Vzhledem k okolnostem budou muset finanční ředitelé hledat další cesty k úsporám. Výdaje na služební cesty byly s příchodem krize před čtyřmi lety výrazně osekány. „Nyní dochází spíše k přerozdělení rozpočtu na služební cesty podle účelu cest,“ vysvětluje Fabián. „Firmy nečekají, že by letos za služební cesty utratily více než loni. Stále důležitější je pro ně však se setkat se stávajícími či potenciálními klienty. Výdaje na cesty za klienty tak porostou na úkor interních mítinků společností,“ dodává.

Očekávání manažerůOčekávání manažerů | E15

Průzkum provedla skupina CFO Research Services mezi 541 finančními řediteli velkých světových společností působících v celé řadě odvětví v Asii, Austrálii, Kanadě, Spojených státech, Latinské Americe, a 14 evropských zemích (bez ČR). Průzkum, který zahrnoval on-line dotazování a rozhovory s finančními řediteli, byl dokončen v březnu 2012.