Nejstarší „zubařský zákrok“ proběhl už před 14 tisíci lety

nejstarší "vyvrtaný" zub na světě

nejstarší "vyvrtaný" zub na světě Zdroj: Stefano Benazzi

Mezinárodní tým vědců z Itálie, Německa a Austrálie odhalil nejstarší lidský pokus o odstranění zubního kazu – v jednom ze zubů kostry, jejíž stáří je datováno mezi 13,8 až 14,1 tisíce lety, totiž potvrdili úmyslné vrypy a odštípnutí kazem napadené zuboviny. Nález je unikátní z hlediska svého stáří: doposud nejstarší důkaz o vrtání zkaženého zubu totiž pocházel z období „jen“ před devíti tisíci lety, první zubní výplň v podobě včelího vosku pak byla použita zhruba před 6,5 tisíce lety.

Vědci pracovali se stoličkou zhruba 14 tisíc let staré kostry 25letého muže nalezené u italského města Belluno. Už v okamžiku nálezu výjimečně zachovaných kostí v roce 1988 archeologové určili, že v zubu je díra po kazu, ale dále se jí nevěnovali. Až po letech si forenzní antropolog Stefano Benazzi z Univerzity v Boloni všiml, že kavita nese nejspíše úmyslně způsobené stopy po vrypech a škrábání.

Benazzim vedený tým stoličku zkoumal pod elektronovým mikroskopem, a dokonce na jiných modelech replikoval jednotlivé zásahy pomocí křemenných, dřevěných či kostěných nástrojů. Výsledek výzkumu, který nyní publikoval časopis Nature: Scientific Reports, je prý jasný: kaz byl cíleně seškrabáván a zkažená zubní tkáň odštipována, a to vše v době, kdy mladý muž ještě žil.

„Nález víceméně svědčí o tom, že už v období mladého paleolitu si lidé uvědomovali nebezpečí zubní infekce a potřebu odstranění zkažených částí zubu,“ uvedl Benazzi pro italský deník Il Resto del Carlino.