Nejvyšší minimální mzda světa ve Švýcarsku nebude, neprošla referendem

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: CC BY 2.0: malias via Flickr

Švýcaři v nedělním referendu jasně odmítli zavedení minimální mzdy, která měla být s hodinovou sazbou 22 švýcarských franků (téměř 500 korun) nejvyšší na světě. Podle konečných výsledků se proti návrhu vyslovilo 76,3 procenta účastníků referenda. Odmítnutí, i když těsné, pak Švýcaři vyjádřili rovněž kontraktu na nákup 22 stíhaček Jas-39 Gripen.

Ve Švýcarsku institut minimální mzdy neexistuje, proto přišly odbory s návrhem na její zavedení a její výši stanovily na 4000 švýcarských franků (90 tisíc Kč) měsíčně. Alespoň tolik ve Švýcarsku vydělává zhruba 90 procent všech zaměstnanců.

Před negativními dopady zavedení minimální mzdy na konkurenceschopnost a zaměstnanost varoval švýcarský průmysl. Hlavní ekonom odborového svazu SDB Daniel Lampart po porážce v dnešním referendu ujistil, že odbory budou dál bojovat proti nízkým mzdám, ale jiným způsobem.

Stíhačky neprošly jen těsně

Vedle minimální mzdy dnes Švýcaři hlasovali také o návrhu koupit 22 stíhaček Jas-39 Gripen za 3,1 miliardy švýcarských franků (69,7 miliardy Kč). Tam bylo hlasování mnohem těsnější. Většina 53,4 procenta voličů se přiklonila k odmítnutí kontraktu, pro nákup hlasovalo pouze 46,6 procenta účastníků.

To znamená tvrdou ránu pro švédského výrobce Saab i pro švýcarského ministra obrany Ueliho Maurera, který připustil, že „neexistuje plán B“. Obrana švýcarského vzdušného prostoru tak po vyřazení zastaralých strojů F-5/Tiger nemusí být zajištěna, varoval konzervativní politik.

Rozhodnutí nakoupit 22 nových stíhaček od Saabu učinila švýcarská vláda v roce 2011 a loni její záměr schválil parlament. Levicoví politici, stoupenci ekologických hnutí a pacifisté rozhodnutí nemohou zvrátit přímo, a tak jejich kritika míří proti zákonu o financování nákupu.