Nelegální obchodování s iráckou ropou je výhodné pro všechny

ropný vrt

ropný vrt Zdroj: Eric Kounce TexasRaiser, wikimedia

Radikálové z Islámského státu (IS) pokračují v pašování ropy vytěžené v Iráku do Turecka a Íránu. Napsal to panarabský list Aš-Šark al-Avsat, který se sešel s lidmi, kteří se do nelegálních obchodů zapojili.

Po silnici mezi Kirkúkem a Irbílem, která leží na hranici mezi iráckým Kurdistánem a Irákem samotným, denně projíždějí směrem na sever konvoje ropných tankerů. Fahmí, jemuž patří kavárna ve městě Altun Kúbrí, na dotaz, kam ta auta jedou, odpovídá bez rozmýšlení: „Pašují ropu do Turecka.“ Sám se totiž donedávna živil jako řidič tankeru a právě díky tomu si mohl pořídit kavárnu. „Nechal jsem toho, protože jsem byl unavený. Vydělával jsem hodně peněz,“ říká.

Ropa je prý vytěžena v oblasti Kurdistánu. „Zpracují ji v Kirkúku, poblíž hranice s (kurdskou) provincií Irbíl. Na silnici do Irbílu uvidíte na okraji silnice odstavené kamiony. Čekají na to, až budou naloženy, a pojedou do Turecka nebo Íránu,“ vysvětluje kavárník.

Jeden tanker za 200 až 300 tisíc korun

Lidé hlásící se k IS podle něj těží ropu jak v Iráku, tak v Sýrii a IS ji prodává velmi levně. Fahmí netuší, do jaké míry kurdské úřady vědí, že Kurdistánem projíždí pašovaná ropa. V každém případě proti tomu nic moc nedělají. Kromě jiného proto, že je těžké odlišit tankery s legální a nelegální ropou. V září se odhadovalo, že IS je schopen prodejem ropy denně vydělat tři miliony dolarů (65 milionů korun). Tento údaj se ale týkal období před zahájením náletů, při nichž se spojenecká letadla snaží kromě jiného zasáhnout nelegální ropnou síť IS.

Šallál Abdal z provincie Saláhaddín říká, že městem Túz Churmatu denně projede až 100 tankerů s ropu. Ty, které patří IS, se většinou vydají po nezpevněných silnicích do vnitrozemí, aby se vyhnuly kontrolám. IS ropu z jednoho tankeru prodává za 10 až 14 tisíc dolarů (216 až 302 tisíc korun). Krade ji prý z naleziště nedaleko města Túz Chúrmatu. „Není to pod kontrolou vlády ani armády a od června, kdy IS obsadil (severní) provincii Ninive, padly velké části území do rukou IS,“ sdělil Abdal.

Platby jen "keš", barel vyjde na 12 dolarů

IS si nechává za ropu platit v hotovosti, takže za svými obchody nezanechává žádné stopy. List podotýká, že prostředníci sice vědí, o jakou ropu jde, ale nemají zájem IS udat, protože ceny jsou tak výhodné. Kurdský obchodník Hošang Barzindži řekl, že IS dává barel ropy za deset až dvanáct dolarů a prostředníci jej pak prodají až za 30 dolarů.

Řidiči kamionů si mohou denně vydělat 50 dolarů, což je na zemi, v níž 28 procent lidí žije pod hranicí chudoby, výborný plat. Riskují ale mnoho, musí se vyhýbat silničním a policejním kontrolám a za pašování ropy jim hrozí vězení. Barzindži říká, že do pašování ropy se zapojují i kriminální živly.