Němci jsou národ nájemníků, statisícům doma chybí koupelna či WC

Berlínské sídliště Marzahn

Berlínské sídliště Marzahn Zdroj: Petr Horky

Statisíce německých bytů nemají toaletu, koupelnu či vytápění. Vyplývá to z dat německého statistického úřadu. Z výsledků sčítání lidu vyplývají i další nečekané údaje.

Němci prošli všeobecným sčítáním před dvěma lety, statistici nyní zveřejňují první údaje. Kromě skutečnosti, že v Německu žije o několik milionů lidí méně, než se předpokládalo, odhalují další informace o způsobu života našich západních sousedů.

Statistiky ukazují, že v Německu stojí 19 milionů domů s více než 41 miliony bytů. To je o půl milionu více, než úřad předpokládal. Každý byt tak má méně než dva obyvatele.

Němci také jednoznačně preferují bydlení v nájmu. Jen 42,6 procenta bytů využívají jejich majitelé, 52 procent obsazují nájemníci. Zatímco v Dolním Sasku, Porýní-Falci či Sársku majitelé silně převažují nad nájemníky, v Hamburku či Mnichově jich je méně než čtvrtina. Nájmy jsou oblíbené i v Sasku.

Poměrně hodně bytů zeje prázdnotou, dodávají statistici. Nevyužívaná je skoro každá dvacátá nemovitost určená k bydlení. V jednotlivých částech ale panují velké rozdíly. Zatímco v Hamburku se bydlení shání velmi obtížně, v Sasku je prázdný každý desátý byt.

Německé byty jsou také poměrně velké. Průměrný byt má téměř 90 čtverečních metrů a 4,4 pokoje. Čtvrtina bytů měří mezi 60 a 80 čtverečními metry, další čtvrtina má více než 120 metrů. Nejmenší byty jsou v Berlíně a Hamburku, největší v Sársku a Porýní-Falci.

České byty jsou menší a hůře vybavené

Překvapivě mnoha německým bytům chybí základní vybavení. V 680 tisících bytů (1,77 procenta) chybí toaleta, sprcha či vana. 330 tisíc bytů (0,8 procenta) se obejde bez kterékoli z těchto položek. Hodně takových bytů je hlavně v Sasku a Durynsku, tedy v bývalé NDR. 200 tisíc bytů se navíc musí obejít bez vytápění.

České statistiky sice neuvádějí počet bytů bez topení, prázdných bytů je ale u nás přes 650 tisíc, tedy 7,2 procenta všech bytů. Průměrný český byt je také menší než ten německý, měří necelých 77 metrů čtverečních, vyplývá z předloňských dat Českého statistického úřadu. Bez koupelny či splachovací toalety se musí obejít skoro devět procent obydlených českých bytů.