Němci rádi investují v Polsku. Česko je v regionu až druhé

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Euro E15

Česká republika je pro německé investory druhou nejatraktivnější zemí z 15 států střední a východní Evropy. Pozici nejatraktivnější země pro německé investory stejně jako loni obsadilo Polsko, vyplývá z průzkumu Česko-německé obchodní a průmyslové komory (ČNOPK) a dalších 15 německých hospodářských svazů v regionu.

Až do loňska, kdy bylo rovněž druhé, bylo Česko v regionu po dobu sedmi let jedničkou. Česko nyní nemá na Polsko velkou ztrátu, ta se ale proti minulému roku mírně zvýšila. Na třetím místě je Estonsko, následují Slovensko, Slovinsko, Lotyšsko, Litva, Chorvatsko, Maďarsko a Rusko. Na 88 procent německých investorů v ČR by tuzemsko zvolilo za investiční lokalitu opět, což je nejvíce v historii průzkumu.

Rostoucí nespokojenost vyjádřili respondenti průzkumu v Česku s vývojem nákladů na práci, které jsou sice proti Německu třetinové, ale třeba ve srovnání s Bulharskem třikrát vyšší. K nejhůře hodnoceným zemím patří Česko také v oblasti výkonnosti, motivace a kvalifikace zaměstnanců.

Růst nespokojenosti byl patrný i v hodnocení dostupnosti kvalifikovaných pracovních sil, která je v Česku v regionu třetí nejhorší. Investoři jsou také méně spokojení se systémem odborného vzdělávání.

Státní správa patří mezi nejhorší v regionu

Mírně lepší hodnocení dostala zdejší státní správa, která je ale přesto pátá nejhorší v regionu. Stabilně dobře ohodnotili dotázaní hospodářskou stabilitu země, právní jistota vykázala posun z 15. na 9. místo. Mírně ubylo nespokojených respondentů v otázce transparentnosti při zadávání veřejných zakázek, přesto v tomto ohledu patří Česko stále mezi nejhorší země. Stabilně špatná je podle investorů oblast kriminality a boje proti korupci.

Naopak velice dobrá je podle německých investorů kvalita a dostupnost lokálních dodavatelů i platební morálka. Mírně se zlepšily podmínky pro výzkum a vývoj. Dlouhodobě dobře hodnoceným investičním faktorem je česká infrastruktura, která se dále mírně zlepšila. „Jiné země se ale zlepšily ještě více,“ upozornil vedoucí komunikace ČNOPK Hannes Lachmann.