Německá inflace nečekaně klesla, za celý rok byla rekordně nízká

Euro (ilustrační foto)

Euro (ilustrační foto) Zdroj: CC BY 2.0: Images Money via Flickr

Meziroční míra inflace v Německu v prosinci klesla na 0,2 procenta z listopadové úrovně 0,3 procenta. Za celý loňský rok inflace dosáhla nejnižší úrovně od začátku provádění těchto výpočtů. Ukázala to předběžná zpráva spolkového statistického úřadu. Data podle agentury Reuters naznačují, že tlak na růst cen v největší evropské ekonomice je i nadále velmi slabý.

Ekonomové oslovení touto agenturou předpokládali, že spotřebitelské ceny se podle údajů harmonizovaných s metodikou výpočtu Evropské unie v prosinci zvýší o 0,4 procenta. Za celý loňský rok klesla harmonizovaná míra inflace v Německu na 0,1 procenta. Je to její nejnižší údaj od roku 1995, kdy statistici začali údaje v této formě sestavovat.

ECB loni v březnu v rámci snahy o podporu hospodářského růstu a odvrácení deflace v eurozóně spustila takzvané kvantitativní uvolňování měnové politiky, které zahrnuje rozsáhlé nákupy státních dluhopisů a dalších aktiv. Banka původně předpokládala, že tento program bude uskutečňovat do září tohoto roku. V prosinci ale program prodloužila minimálně o půl roku, do konce března 2017.

Nákupy cenných papírů sice snížily výnosy dluhopisů, kritici ale namítají, že neudělaly nic s inflací. Meziroční tempo růstu spotřebitelských cen v eurozóně v listopadu sice zrychlilo na 0,2 procenta z říjnových 0,1 procenta. Cílem ECB ale je mít meziroční růst spotřebitelských cen těsně pod dvěma procenty.

De Inflation Rate