Německá vláda: Boj proti IS je nutný pro bezpečnost Evropy

Německý voják v Afghánistánu, ilustrační foto

Německý voják v Afghánistánu, ilustrační foto Zdroj: Staff Sgt. Jose L. Rodriguez, wikimedia

Vojenský zásah proti teroristické organizaci Islámský stát (IS) je nutný pro zajištění bezpečnosti Evropy. Řekl to předseda zahraničního výboru Spolkového sněmu Norbert Röttgen. Němečtí poslanci by dnes podle očekávání měli schválit nasazení 1200 vojáků do boje proti IS, přestože opozice s vojenskou misí nesouhlasí.

„Po desítky let jsme ponechávali Blízký východ Spojeným státům, v posledních letech jsme ho nechávali jemu samému. Výsledkem jsou statisíce mrtvých,“ řekl Röttgen. „Útoky v Paříži nás Evropany donutily přiznat si, že tento region neleží v sousedství Ameriky, ale v sousedství našem. Válka v Sýrii tak ohrožuje naši bezpečnost,“ dodal.

Pokud chtějí evropské země zajistit ochranu svých občanů před terorismem, musí podle Röttgena převzít odpovědnost a začít se na Blízkém východě angažovat. Vojenský zásah musí být podle tohoto poslance Křesťanskodemokratické unie (CDU) kancléřky Angely Merkelové součástí širší strategie, kdy se zároveň s bojem proti IS bude hledat politické řešení, jež by umožnilo ukončit občanskou válku v Sýrii.

Po desítky let jsme ponechávali Blízký východ Spojeným státům, v posledních letech jsme ho nechávali jemu samému. Výsledkem jsou statisíce mrtvých

Německo chce proti IS v Iráku a Sýrii nasadit 1200 vojáků, tankovací letoun, vojenskou fregatu a průzkumná letadla Tornado. O vojenské misi bude dnes před polednem ještě hlasovat Spolkový sněm. Vládní strany, které nasazení armády podporují, v něm mají velkou většinu.

Opozice ale dnes varovala, že boj proti IS teroristickou hrozbu neodstraní. „Je to lež (tvrdit), že tato mise oslabí IS. Po zkušenostech z Afghánistánu, Iráku a Libye víme, že bombardování problém s teroristy nevyřeší,“ řekla předsedkyně poslanců Levice Sahra Wagenknechtová. „Eskalace násilí v Sýrii naopak ohrozí možnost konání rozhovorů o politickém řešení občanské války,“ varovala.