Německá vláda souhlasí se stíháním satirika kvůli básni o Erdoganovi

Jan Böhmermann

Jan Böhmermann Zdroj: Jonas Rogowski via Wikimedia Commons (CC BY-SA 3.0)

Německá vláda vyslovila souhlas se zahájením trestního stíhání satirika Jana Böhmermanna kvůli básni zesměšňující ve veřejnoprávní televizi ZDF tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana. V právním státu má o porušení zákona podle kancléřky Angely Merkelové rozhodovat státní zastupitelství a soud, nikoli vláda. Kabinet chce podle Merkelové předložit rovněž novelu, na základě které by trestný čin urážky orgánů nebo představitelů cizího státu ze zákona po roce 2018 zmizel.

Böhmermann na konci března ve svém satirickém programu Neo Magazin Royale přednesl báseň o tureckém prezidentovi Erdoganovi, která obsahovala řadu vulgarismů. Tureckého prezidenta v ní líčil jako člověka, který porušuje lidská práva, ale mimo jiné provozuje i sex se zvířaty.

V koalici podle Merkelové panovaly různé názory, zda vyhovět turecké žádosti a zahájit stíhání či ne. Německá média krátce před kancléřčiným vystoupením informovala, že proti se stavěla především koaliční Sociálnědemokratická strana (SPD). Podle Merkelové je ale důležité, aby v právním státě o vině rozhodovali státní zástupci a soudci, nikoli politici. V Německu musí mít „poslední slovo“ justice, řekla Merkelová.

Vláda se shodla, že ještě během tohoto volebního období předloží novelu trestního zákona, která by paragraf o urážce cizích představitelů zrušila, uvedla kancléřka. Platit by měla začít v roce 2018.

Současná podoba zákona vyžaduje, aby o trestní stíhání za urážku představitele cizího státu požádal sám stát, jehož představitel byl uražen. Souhlasit s ním následně musí spolková vláda. Ankara podala příslušnou žádost na počátku týdne.

„Rozhodnutí považuji za chybné. Trestní stíhání satiry kvůli 'urážce majestátu' do moderní demokracie nepatří,“ uvedl v první reakci na twitteru předseda sociálnědemokratické frakce v německém Spolkovém sněmu Thomas Oppermann. Kritici německé vládě vyčítají, že na Ankaru bere ohled jen kvůli její dohodě s Evropskou unií, která mimo jiné umožňuje vracení migrantů z Řecka do Turecka.

Za porušení zákona o urážce cizích činitelů v Německu hrozí až tři roky vězení nebo peněžitá pokuta

Böhmermann svou kritikou tureckého prezidenta navázal na satirický pořad extra 3 v regionální severoněmecké televizi NDR, v němž už dříve zazněla posměšná píseň na Erdoganův účet. Autoři v ní kritizovali například procesy proti novinářům a turecké útoky na kurdská území. Ankara tehdy reagovala předvoláním německého velvyslance.

Satirik Böhmermann následně ve své básni líčil tureckého prezidenta jako někoho, kdo provozuje sex s ovcemi či kozami, kdo bije dívky a sleduje dětské porno, ale i jako homosexuála.

Přirovnal ho rovněž k pověstným Rakušanům Josefu Fritzlovi, který více než 20 let věznil ve sklepě svou dceru a zplodil s ní sedm dětí, a Wolfgangovi Priklopilovi, který věznil osm let Nataschu Kampuschovou. Vulgarity na účet turecké hlavy státu a zesměšňování jeho mužství doprovodil kritikou údajného potlačování menšin v Turecku včetně Kurdů či křesťanů.

Za porušení zákona o urážce cizích činitelů v Německu hrozí až tři roky vězení nebo peněžitá pokuta. V případě prokázání nactiutrhání se může odsouzený za mříže dostat až na pět let.

V minulosti zaplatili pokutu například karikaturisté listu Kölner Stadt-Anzeiger, kteří v roce 1964 urazili během státní návštěvy íránského šáha Rezu Pahlavího. Turecký prezident už prostřednictvím německého právníka podal i občanskoprávní žalobu. Böhmermann kvůli aféře dostal i několik výhrůžek a od úterý má přidělenou policejní ochranu. Pozastavil také přípravu nových televizních pořadů.