Německo chce omezit dávky cizincům z EU, nárok mají mít až po pěti letech

Německý úřad práce

Německý úřad práce Zdroj: CC BY 2.0: Freya Schmidt

Cizince ze zemí Evropské unie žijící v Německu zřejmě v budoucnu čeká obtížnější přístup k sociálním dávkám. Vyplývá to z návrhu nového zákona ministryně sociálních věcí Andrey Nahlesové. O peníze by měli přijít hlavně ti, kteří u našich západních sousedů žijí krátce.

Nárok na sociální podporu má občanům EU vzniknout až po pěti letech. Během nich přitom nesmějí čerpat žádnou státní pomoc, citují z návrhu deníky mediální skupiny Funke. Původní úvahy z prosince loňského roku přitom počítaly s tím, že na sociální podporu by dosáhli všichni cizinci, kteří v Německu aktuálně pracují nebo v minulosti pracovali a odváděli sociální pojištění. Nynější návrh tak představuje podstatné zpřísnění.

Úřady půjčí na cestu domů

Snahou zpřísnit výplatu sociálních dávek ministryně reaguje na loňský soudní verdikt, podle kterého mají na základě stávajícího zákona na sociální podporu nárok všichni občané EU, kteří v Německu žijí déle než šest měsíců. Norma nyní míří do mezirezortního připomínkového řízení, například kancléřka Angela Merkelová ale již dala najevo, že návrh zákona podporuje.

Cizinci, kteří by po schválení nového návrhu Ministerstva sociálních věcí přišli o stávající dávky, budou mít nárok na jednorázovou pomoc. Nejdéle po čtyři týdny budou dotčení dostávat přechodné dávky, které by jim měly pokrýt nezbytné náklady na bydlení, stravu, hygienické a zdravotní potřeby. K tomu mohou získat i půjčku na cestu do své vlasti.

Jako Němci

Nyní mají přistěhovalci z jiných zemí EU v Německu nárok na podporu v nezaměstnanosti v praktický stejném rozsahu jako samotní Němci. Stát ale může například podporu snížit těm cizincům bez práce, kteří si nehledají nové zaměstnání.

Nárok na výplatu podpory v nezaměstnanosti úplně ztrácejí ti cizinci ze zemí EU, kteří z nějakého důvodu přišli o povolení k pobytu. Úřady ale mohou rozhodnout o výjimkách a finanční pomoc přidělit i těm cizinců, na které by se jinak nevztahovala.

Všichni občané EU ale mohou v Německu pobírat takzvanou sociální pomoc. Jedinou podmínkou je, že v Německu žijí déle než tři měsíce. Pokud by se ale prokázalo, že cizinec do Německa přijel jen kvůli tomu, aby mohl pobírat dávky, o sociální pomoc by přišel.

V únoru si Velká Británie na summitu EU vyjednala možnost omezit dávky těm cizincům, kteří v zemi pracují, ale děti nechávají ve své vlasti. Výsledkem summitu je také takzvaná záchranná brzda, která umožňuje Britům v případě velké zátěže systému sociální tyto dávky omezit nově příchozím na pracovní trh, a to až na čtyři roky.