Německo, Itálie a Španělsko po útoku v Nice posilují kontroly na hranicích

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: ctk

Německá policie po teroristickém útoku v Nice výrazně zpřísnila kontroly na hranicích s Francií. K podobnému kroku přistoupila také Itálie a Španělsko. Podle německého ministerstva vnitra se bezpečnostní situace v zemi po atentátu nezměnila. Stejně jako v ostatních evropských zemích panuje i v Německu podle úřadu reálná hrozba islamistického terorismu.

Německo podle agentury DPA posílá víc policistů na dálniční a silniční hraniční přechody, zasahovat budou nejen přímo na hranicích, ale i hlouběji ve vnitrozemí. Přibude i policistů ve vlacích jedoucích přes hranice a na mezinárodních letištích. Německá policie uvedla, že se dohodla s francouzskými kolegy na tom, jak budou opatření vypadat. Přesnou podobu kontrol policisté nechtěli z taktických důvodů komentovat.

Itálie posílila kontroly na hraničních přechodech na silnicích podél středomořského pobřeží, které leží jen asi 30 kilometrů od Nice. „Dostali jsme informaci, že by uprchlíci (kteří mají spojitost s útokem) mohli směřovat do Itálie, ačkoli pro to nemáme žádné konkrétní důkazy,“ sdělila policie agentuře ANSA.

Také španělský ministr vnitra Jorge Fernández dnes oznámil posílení bezpečnostních opatření na letištích a v místech s větší koncentrací lidí. Španělsko rovněž prodlouží zesílené kontroly na hranicích s Francií, které zavedlo kvůli mistrovství Evropy ve fotbale a které měly skončit 26. července.

Německé ministerstvo vnitra dnes oznámilo, že bezpečnostní situace v zemi se nemění. „Evropa jako celek je oblast ohrožená islamistickým terorismem. Útoky na sousední státy nám ukazují, jak reálná je hrozba islamistických teroristických činů,“ uvedlo podle agentury DPA ministerstvo.

Podle úřadu nelze vyloučit, že by se terčem atentátu mohlo stát i Německo. Za hrozbu jsou považováni především navrátilci z krizových oblastí, kteří v nich získali bojové zkušenosti. Podle ministerstva by se však mohli pachateli útoku stát i jednotlivci, kteří se osamoceně radikalizují a o nichž úřady nevědí, nebo malé skupiny teroristů, kteří do země přicestují s cílem provést atentát.

V Nice ve čtvrtek večer najel útočník za volantem kamionu mezi lidi slavící na ulici státní svátek. Zemřelo nejméně 84 osob. Útočníka policie v Nice zastřelila.

Bezpečnostní opatření zvýšila na letištích či nádražích také česká policie. Zvýšený výkon služby nařídilo policejní prezidium u vytipovaných objektů a v místech, kde se pořádají sportovní a kulturní akce a lze tam předpokládat zvýšenou účast veřejnosti.

Česku podle BIS nyní nehrozí bezprostřední teroristický útok
Bezpečnostní informací služba (BIS) v tuto chvíli nemá informace, že by Česku hrozilo bezprostřední či okamžité nebezpečí teroristického útoku, řekl v reakci na útok ve francouzském Nice mluvčí BIS Jan Šubert. Podle něj však dále trvá možné riziko, které vyplývá z toho, že je Česko například členem NATO či spojencem USA.

Mluvčí BIS upozornil na to, že zatím není jasné, jestli šlo o útok jedince nebo zda byl pachatel členem nějaké teroristické skupiny. „Při útoku osamělého vlka je téměř nulová šance takový útok zastavit,“ podotkl Šubert.

Kvůli terorismu Česko úzce spolupracuje se zahraničními zpravodajskými službami. V roce 2015 BIS od zahraničních partnerů přijala přes 8100 informací, poznatků a depeší a předala jim 1500 zpráv a dokumentů. Převážná většina depeší se týkala terorismu.