Německo klouže po šikmé ploše

Německu hrozí ztráty špičkového ratingu

Německu hrozí ztráty špičkového ratingu Zdroj: Kolaz E15

Nůžky mezi vývozy a dovozy v Německu jsou otevřené jako nikde jinde na světě. Informoval o tom server deníku Financial Times Deutschland (FTD) s odvoláním na propočty mnichovského hospodářského a prognostického ústavu Ifo. Kladný přebytek obchodní výměny má letos dosáhnout 210 miliard dolarů, což je úroveň před finanční krizí v roce 2008.

„Zásadní problém se nezměnil: vnitřní poptávka na německém trhu je příliš slabá,“ uvedl Peter Bofinger, člen ekonomické „rady moudrých“ spolkové vlády.

V nevyrovnanosti obchodní bilance vidí mnoho analytiků pomyslný „spouštěč“ světových krizí, proto Ifo zmiňuje souvislost s obdobím před čtyřmi lety. Tehdy byly na vině Německo a Čína, nyní jsou jasně na pranýři Němci. V dané statistice utíkají jak Asiatům, tak zemím vyvážejícím ropu.

„Pokud jedna země příliš vyváží, musí jiná hodně silně dovážet, což ji nutní brát si půjčky,“ připomíná Bofinger. Riziko je také politické – FTD se obává, že se Spolková republika záhy ocitne v křížové palbě státníků jiných mocností. A nejen jich, chování Německa už kritizují Mezinárodní měnový fond a klub průmyslově vyspělých ekonomik OECD.

O slovo se navíc může přihlásit i Evropská komise, jejíž systém včasného varování sleduje makroekonomický vývoj v členských státech. V případě dalšího vychýlení exportu vůči importu by mohl Brusel vidět nebezpečí pro hospodářskou stabilitu kontinentu.

Kritizovaná Čína vychází z porovnání s evropským rivalem obstojně. Bilance je podobná, ale ne tolik vyhrocená – Číňané, vývozní mistři světa, kupují od Němců poprvé za posledních 25 let více aut a kapitálu, než bere druhá strana z Dálného východu.

Nebezpečný trend u sousedů potvrzují i čerstvé údaje Bundesbank. Podle jejích dat se převis odeslaných nad přijatými zakázkami zvedl v první polovině tohoto roku na 77 miliard. To je o 16 procent více než v roce 2011. Čínský přebytek, spočítalo Ifo, překročí v letošním úhrnu hranici 203 miliard, jde však o polovinu bilance z roku 2008.