Německo nic nepodceňuje, založilo pracovní skupinu "Grexit"

Řecko

Řecko Zdroj: profimedia.cz

Německé ministerstvo financí studuje možné ekonomické důsledky případného odchodu silně zadluženého Řecka z eurozóny. Informoval o tom dnes list Financial Times Deutschland s odvoláním na zdroje z ministerstva. Německá kancléřka Angela Merkelová dnes bude jednat o situaci v Řecku s tamním premiérem Antonisem Samarasem.

Rozhodnutí vytvořit pracovní skupinu k prostudování možného odchodu Řecka z eurozóny podle listu naznačuje, že Merkelová chce být připravena na „negativní scénář“. Merkelová tvrdí, že hodlá udržet Řecko v eurozóně, ačkoli v Německu roste netrpělivost kvůli neschopnosti Atén dodržet podmínky finanční pomoci.

„Kolegové dělají kalkulace ohledně finančních důsledků (řeckého odchodu z eurozóny) a zkoumají, jak zabránit dominovému vlivu na ostatní členské země eurozóny,“ uvedly zdroje z ministerstva.

Přibližně desetičlenná skupina odborníků z ministerstva financí se pravidelně schází na neveřejných jednáních. Její šéf Thomas Steffen je pak v kontaktu s kancléřkou. Mluvčí ministerstva existenci skupiny nepřímo potvrdil. „Existuje pracovní skupina, která se zabývá převážně dluhovou krizí,“ uvedl.

Pavel Kohout: Merkelová boduje v unii a chybuje v Řecku

„Pro euro by to nebyl problém,“ řekl dnes podle k případnému odchodu Řecka z eurozóny Volker Kauder, šéf frakce CDU/CSU kancléřky Merkelové ve Spolkovém sněmu. Zároveň jen několik hodin před schůzkou premiéra Samarase s kancléřkou Řekům vzkázal, že není možné znovu jednat o obsahu ani časovém harmonogramu řeckého plánu úspor. „Řecko musí nejdříve dodržet své závazky,“ řekl tento vlivný politik.

Po dnešní schůzce s Merkelovou čeká Samarase další důležité jednání v Paříži, kde se v sobotu sejde s francouzským prezidentem Françoisem Hollandem. Řecký premiér se oba státníky patrně bude snažit přesvědčit, aby žádost Řecka získat více času na zavedení dohodnutých reforem podpořili.