Německo si neví rady s hnědým strašákem neonacismu

Ve volbách, které ve státě s hlavním městem Schwerin proběhly o uplynulém víkendu, sklidili radikálové 6 procent, tedy o bod méně než před čtyřmi lety. Přesto je to pro NPD úspěch –podruhé v řadě se dostali do zemského parlamentu, budou tedy zastoupeni skoro na každé radnici.

Ve volbách, které ve státě s hlavním městem Schwerin proběhly o uplynulém víkendu, sklidili radikálové 6 procent, tedy o bod méně než před čtyřmi lety. Přesto je to pro NPD úspěch –podruhé v řadě se dostali do zemského parlamentu, budou tedy zastoupeni skoro na každé radnici.

Když se podíváme na politickou mapu severoněmeckého státu Meklenbursko-Přední Pomořansko, uvidíme širou světlehnědou plochu, která směrem k polským hranicím postupně stále víc přechází do tmavě hnědé. Intenzita hnědé barvy ukazuje, kolik procent v daném volebním okrsku získala ultrapravicová a podle některých otevřeně neonacistická Národně demokratická strana (NPD).

Ve volbách, které ve státě s hlavním městem Schwerin proběhly o uplynulém víkendu, sklidili radikálové 6 procent, tedy o bod méně než před čtyřmi lety. Přesto je to pro NPD úspěch –podruhé v řadě se dostali do zemského parlamentu, budou tedy zastoupeni skoro na každé radnici. Navíc jim hlasy vynesou finanční příspěvek, což straně umožní profesionalizovat se. Ostatní strany se na neonacisty snaží najít protilék – zatím bez úspěchu.

Jestli má hnědý strašák na severu Německa jméno, pak rozhodně Udo Pastörs. Tento odsouzený štváč a předák NPD odmítá v televizních debatách přenechat slovo, kdekoli vystoupí, ztropí povyk. Naposledy o volební neděli, kde při své řeči mluvil o Pomořansku, přičemž z názvu vypustil slůvku „přední“. Mluvil tedy o regionu, jehož polovina se od konce druhé světové války nachází v sousedním Polsku. Většinou nezaměstnaní na proticizineckou rétoriku slyší – v okrscích sousedících s Polskem získala NPD přes 25 procent hlasů.

A co na to ostatní demokratické strany? Postkomunistická Levice a Sociální demokraté (SPD) chtějí NPD postavit mimo zákon a volají západní spolkové země, aby jim pomohli zákaz prosadit. Kromě toho podnikají soudruzi z SPD další kroky. Médii proletěla například satirická kampaň Storch-Heinar („čáp Heinar“ – parodie na neonacistickou značku Thor Steinar). Jeden hoteliér jménem Benjamin Weiss si jednoho dne řekl: „Mám plné zuby toho, že jsou moji hosté vítáni slogany jako ‘turisté vítejte, cizinci ven ’.“ Kdykoli Weiss uviděl plakát NPD, vylepil k němu posměšný plakát s čápem Heinarem.

Kromě toho SPD založila pět regionálních center pro boj s neonacismem. Strany zastoupené v zemském parlamentu na zámku ve Schwerinu jsou si sice programově navzájem vzdálené, v odporu vůči NPD jsou ale zajedno. Například se dohodly, že na proslovy poslanců za NPD budou reagovat vždy jen jednotným, jediným vystoupením. Stejně tak jet například s členem NPD výtahem nebo se s ním pozdravit platí ve sněmu za zavrženíhodné.

Zdroj: Spiegel

Nyní bude mít Schwerin nového ministerského předsedu Erwina Selleringa z SPD. Sociální demokraté slaví další z řady zemských vítězství nad Křesťanskými demokraty. Přesto přese všechno má ale jejich vítězství hořkou, nahnědlou pachuť – NPD už je zastoupeno ve dvou spolkových zemích.