Německý analytik: Uprchlíci nejsou dost vzdělaní, musíme do nich investovat

Ilustrační foto uprchlíků

Ilustrační foto uprchlíků Zdroj: ctk/ap

Německo bude muset investovat do vzdělání přicházejících uprchlíků, protože řada z nich není dostatečně kvalifikovaná pro práci v zemi. Uvedl to Gabriel Felbermayr z mnichovského ekonomického institutu Ifo. Doporučuje také snížit celostátní minimální mzdu, aby kvůli příchodu imigrantů nerostla v zemi nezaměstnanost.

Podle Ifo mají uprchlíci pravděpodobně velmi nízkou pracovní kvalifikaci, protože v zemích, odkud pocházejí, je mnoho analfabetů a nedostatek vysokých škol. „V nejvyspělejším ze států, odkud uprchlíci přicházejí, tedy v Sýrii, je podíl vysokoškoláků na celkové populaci jen šest procent. V mnoha případech navíc tamní vysokoškolské tituly nejsou srovnatelné s tím, co musí pro jejich získání udělat němečtí studenti,“ uvedl Felbermayr.

„Uprchlíci jsou sice mladí a většinu z nich tvoří muži, přesto je jasné, že jsou špatně připraveni pro německý pracovní trh. Kromě kurzů němčiny bude nutné investovat i do jejich odborného vzdělání, což Německu způsobí dodatečné náklady,“ uvedl analytik mnichovského institutu.

Podle Ifo je vzhledem k nákladům pro stát i kvůli dobré integraci uprchlíků do společnosti třeba, aby co nejrychleji získali placené zaměstnání. „Lze se však obávat, že při minimální mzdě 8,50 eura (230 korun) za hodinu mnoho z nich práci nenajde, protože jejich produktivita je příliš nízká. Proto by se měla minimální mzda plošně snížit, aby se nezvyšovala nezaměstnanost,“ uvedl Felbermayr.

Se zvýšením nezaměstnanosti kvůli tomu, že letos přijde do země až milion uprchlíků, počítá i německé ministerstvo práce. Snižování minimální mzdy ale ministryně Andrea Nahlesová minulý týden vyloučila, odmítají ho také odborové svazy.

Paul Baines: Islámský stát prodává smrt jako nesmrtelnost