Německý prezident vyzval USA, aby se více zapojily do řešení migrační krize

Gauck

Gauck Zdroj: ctk

Německý prezident Joachim Gauck se dnes při setkání se svým americkým protějškem Barackem Obamou v Bílém domě vyslovil pro silnější příspěvek Spojených států k řešení uprchlické krize. Ta podle něj ohrožuje politikou stabilitu Německa.

Německý prezident podle agentury DPA už na úvod téměř hodinové schůzky s Obamou vyjádřil přání, aby „velký humanitární úkol“, který podle něj představuje uprchlická krize, vnímala nejen Evropa, ale také USA. Po schůzce Gauck prozradil, že Obama ocenil „vzorovou roli Německa“ při integraci uprchlíků.

Oba státníci spolu hovořili rovněž o možnostech uklidnění syrského konfliktu, který je jednou z hlavních příčin uprchlické vlny. „Humanitární situaci jsme označili za velké nebezpečí i pro politickou stabilitu Německa,“ řekl Gauck s poukazem na uprchlickou krizi.

Americký prezident údajně v rozhovoru vysoce ocenil také úsilí Německa o urovnání krize na východě Ukrajiny a o uvolnění vztahů s Íránem. Obama zároveň ujistil, že transatlantické vztahy nepoškodí ani větší angažovanost USA v asijsko-pacifickém regionu.

Za poslední měsíc požádalo o azyl v Německu přes 43 tisíc lidí
O azyl v Německu v září požádalo přes 43 tisíc lidí. Proti předchozímu roku se tak počet žadatelů zvýšil o 126 procent, uvedlo dnes německé ministerstvo vnitra. Počet lidí, kteří do země v září celkem přišli, je ale výrazně vyšší.

Skandál NSA

Na přetřes přišel i odposlechový skandál kolem americké tajné služby NSA, která se zjevně napojila mimo jiné na mobilní telefon kancléřky Angely Merkelové. Podle Gaucka Obama obavy Němců v tomto ohledu „částečně chápe“. Žádné pochopení však prý nemá pro interpretace, podle nichž jsou Spojené státy úhlavním nepřítelem.

Gauck byl v Bílém domě přijat americkým prezidentem jako první německá hlava státu po 18 letech. Naposledy jím byl v roce 1997 Roman Herzog.

„Pravděpodobně není všem Američanům známo, jakou úžasnou roli pan Gauck sehrál při obnově moderního, sjednoceného Německa,“ řekl Obama na úvod setkání s Gauckem, jenž dříve působil jako bojovník za lidská práva a po pádu berlínské zdi stál mnoho let v čele úřadu zkoumajícího činnost východoněmecké tajné policie.