Německý vývoz vystoupal na historický rekord, důvod k radosti má i Brusel

Čínská kontejnerová loď Sin Šanghaj na Labi u Hamburku

Čínská kontejnerová loď Sin Šanghaj na Labi u Hamburku Zdroj: CC-BY-SA-2.0-DE: Sparklemotion - Wikimedia Commons

Německý vývoz se v říjnu vyšplhal na téměř sto miliard eur, tedy na úroveň, které ještě nikdy nedosáhl. Navzdory tomu se přebytek zahraničního obchodu propadl a Berlín tak plní přání Evropské komise, která spoléhání Německa na export kritizuje.

Německé firmy v říjnu vyvezly zboží za 99,1 miliardy eur. „Tím byla překročena dosavadní nejvyšší hodnota 98,7 miliardy eur z března 2012,“ řekl agentuře Reuters mluvčí Spolkového statistického úřadu. Meziročně export posílil o 0,6 procenta.

Nejvíce posílil vývoz do zemí Evropské unie mimo eurozónu, který stoupl o 6,2 procenta. Export do zemí evropské měnové unie naopak nepatrně klesl a mimoevropský vývoz spadl o 1,3 procenta.

Meziměsíčně dovoz očištěný o sezónní vlivy stoupl o 0,2 procenta, zatímco dovozy posílily o 2,9 procenta. Přebytek zahraničního obchodu tak dosáhl jen 16,8 miliardy eur, o 1,2 miliardy méně než očekávali analytici oslovení Reuters.

Tato čísla pravděpodobně vyvolají radost v Bruselu. Evropská komise totiž Berlín kritizuje za to, že spoléhá na vysoký vývoz v okamžiku, kdy by zbytek eurozóny zasažený krizí uvítal, aby Němci více dováželi a podpořili tak jejich výrobce.

Německý zahraniční obchod (v miliardách eur)Německý zahraniční obchod (v miliardách eur)Německý zahraniční obchod (v miliardách eur) | Spolkovy statisticky uradZdroj: Spolkový statistický úřad

Komise se dokonce rozhodla zahájit hloubkovou kontrolu přebytků běžného účtu německé platební bilance. Pokud by shledala, že je přebytek příliš vysoký, mohla by Německu udělit pokutu ve výši až 0,1 procenta hrubého domácího produktu, tedy až 2,6 miliardy eur.

Vysoký německý export nedávno kritizovaly i Spojené státy. „Anemický růst domácí německé poptávky a závislost na vývozu zablokovaly“ snahy o stabilizování ekonomiky eurozóny, uvedla zpráva amerického ministerstva financí pro. To podle ministerstva podporuje deflaci, která může bránit evropským ekonomikám, aby se dostaly z krize.

Německá vláda argumentuje tím, že přebytek na běžném účtu v obchodu s eurozónou jako podíl na hrubém domácím produktu od roku 2007 klesl o více než polovinu. Také prezident Evropské centrální banky Mario Draghi upozornil, že oslabení nejsilnějších ekonomik eurozóny těm slabým rozhodně nepomůže.

Překvapivý pokles výroby

Na rozdíl od exportu v Německu překvapivě poklesla průmyslová výroba. Ta se podle údajů spolkového ministerstva hospodářství snížila o 1,2 procenta. Analytici podle průzkumu agentury Reuters počítali s nárůstem o osm desetin.

Ministerstvo již v pátek oznámilo, že průmyslové zakázky pro německé podniky se v říjnu snížily o 2,2 procenta. Zaznamenaly tak nejvýraznější pokles za téměř rok. Zakázky jsou důležitým indikátorem budoucího vývoje německé průmyslové výroby. Ministerstvo dnes nicméně uvedlo, že situace v průmyslu by se měla rychle zlepšit.

Anketa: Má se český export osamostatnit od Německa?