Němečtí politici: Za útoky na běžence stojí jen úzká skupina lidí

Angela Merkelová v Bundestagu

Angela Merkelová v Bundestagu Zdroj: CTK

Německo musí rázně vystupovat proti extremistům, kteří útočí na uprchlíky. Ve Spolkovém sněmu to dnes řekl náměstek ministra vnitra Günter Krings s tím, že za násilnostmi stojí pouze menšina, která nepředstavuje názory celé společnosti. Parlamentní opozice vyzvala k podpoře všech skupin, které se staví na podporu uprchlíků.

Zástupci vlády i opozice důrazně odsoudili nedávné incidenty v Sasku zaměřené proti uprchlíkům. Minulý týden dav v obci Clausnitz zablokoval autobus, který vezl první skupinu migrantů do nové ubytovny. V neděli v Budyšíně vyhořela budova hotelu, který se měl stát ubytovnou pro uprchlíky. Podle policie bylo kolem budovy 20 až 30 lidí, kteří požár provázeli potleskem a urážlivými poznámkami na adresu imigrantů.

„Za těmito útoky nestojí celý německý národ. Je to jen jeho malá část, která se snaží vytvořit paralelní společnost, jež neuznává naše zákony,“ řekl Krings. „Nasazení mnoha občanů v uprchlické krizi dokazuje, že jsme země plná demokratů a že odmítáme extremismus,“ zdůraznil.

Ostuda pro celou zemi

Opoziční poslanci označili násilnosti vůči běžencům, kteří přišli do Německa hledat bezpečí, za ostudu pro celou zemi. Vyzvali ke spolupráci všech politiků v boji proti extremistům. „Naše solidarita musí být s těmi, kdo jdou do ulic a demonstrují proti krajní pravici, s těmi, kdo podporují běžence. Ať už to je církev nebo antifašistické organizace,“ řekl šéf poslanců strany Levice Dieter Bartsch.

Předseda poslaneckého klubu Zelených Anton Hofreiter vyzval politiky k umírněnosti ve vystupování v uprchlické krizi. „Kdo vyvolává hysterii, vytváří živnou půdu pro extremisty,“ varoval. Odsoudil přitom vystupování bavorského premiéra Horsta Seehofera, který usiluje o razantní snížení počtu přicházejících běženců a tvrdě se vymezuje proti vládě kancléřky Angely Merkelové, přestože se na ní jeho Křesťanskosociální unie (CSU) podílí.