Němečtí socialisté stojí za Merkelovou. I kdyby měla padnout vláda

Angela Merkelová

Angela Merkelová Zdroj: CTK

Pokud se v německé konzervativní unii CDU/CSU prosadí názorové proudy, které odmítají postoj kancléřky Angely Merkelové k azylové politice, bude to znamenat konec vládní koalice. Deníku Die Welt to řekli zástupci sociální demokracie (SPD), která je menším partnerem ve vládě s CDU/CSU. Zároveň vyjádřili jednoznačnou podporu kancléřčinu stanovisku, že Německo se dokáže s nebývalým přílivem běženců vypořádat.

V CDU/CSU v posledních týdnech zesílily hlasy volající po změně postoje v otázce imigrace. Zejména bavorská CSU žádá tvrdší přístup k běžencům a omezení počtu přistěhovalců, ke stejným požadavkům se ale v otevřeném dopisu přihlásilo i zhruba dvě stě politiků kancléřčiny CDU.

Kancléřka má ale oporu u koaličního partnera. „SPD říká spolu s Angelou Merkelovou: Zvládneme to,“ řekl místopředseda SPD Ralf Stegner. „Pokud by unie skutečně chtěla zpochybňovat kancléřku Merkelovou, potom by měla problém, a to nemalý. Rozhodně se nebudeme podílet na posunu vlády doprava jen proto, že unie ztratila politickou orientaci,“ dodal.

Ještě silnější slova zvolila předsedkyně mládežnické organizace SPD Johanna Uekermannová. „Pokud se v CDU/CSU prosadí ti, kdo tvrdí, že příchod běženců nezvládneme, pak bude velká koalice u konce,“ řekla. Podle ní nemohou lidé, které pohání strach, vést zodpovědnou politiku.

Ztráta na úkor radikálů

Konzervativci v posledních měsících oslabují v průzkumech, v nejnovější anketě podpořilo stranu 36 procent voličů, což je o 5,5 procenta méně, než strana získala ve volbách v roce 2013. Podle analytiků je propad preferencí CDU/CSU důsledek uprchlické krize. Na úkor konzervativců posiluje především euroskeptická a po odchodu zakladatele Bernda Luckeho stále radikálnější Alternativa pro Německo (AfD).

Podle neoficiálních odhadů přišlo do Německa za první tři čtvrtletí tohoto roku už kolem 800 tisíc uprchlíků a celkem by jich za letošní rok mohlo dorazit až 1,5 milionu.