Němečtí strojaři hlásí rekordní vývoz. Další rok ale nevidí dobře

Továrna Siemens

Továrna Siemens Zdroj: Siemens, E15

Vývoz německých strojírenských firem loni stoupl o 2,6 procenta na rekordních 155 miliard eur (3,8 bilionu korun). Hlavní destinací pro produkty německých strojírenských firem se staly Spojené státy, které z první pozice sesadily Čínu.

Vyplývá to z údajů, které zveřejnil strojírenský svaz VDMA. Varoval však současně, že výhled na letošní rok zatím není příliš příznivý a slabé údaje z posledních měsíců naznačují, že globální ekonomické zpomalení dostává do úzkých i největší evropskou ekonomiku.

Po úpravě o inflaci se vývoz loni zvýšil reálně o 0,9 procenta. V posledním čtvrtletí však reálně klesl o 0,3 procenta, což potvrzuje, že vliv zpomalení na rozvíjejících se trzích na Německo se zvyšuje. Vývoz do Číny se snížil o 5,9 procenta na 16 miliard eur. V roce 2014 přitom byla Čína největším kupcem zboží německých strojírenských firem. Vývoz do Spojených států naopak stoupl o 11,2 procenta na 16,8 miliardy eur.

Propad ruského exportu

Prodej do Ruska se loni snížil o 26,8 procenta. Rusko tak loni bylo desátým největším dovozcem zboží německých strojírenských firem, když ještě v roce 2013 mu patřilo čtvrté místo. Za propadem stojí ekonomický pokles v Rusku působený nízkými cenami ropy a západními sankcemi uvalenými na Moskvu kvůli ukrajinské krizi.

Členy svazu VDMA jsou velké strojírenské firmy, jako Siemens, ale také tisíce středně velkých společností, napsala agentura Reuters. Spojené státy se loni rovněž staly celkově největším obchodním partnerem Německa. Celkový vývoz z Německa do USA činil 114 miliard eur.