Neonacisté z Krušnohoří vypadli na Německo jako kostlivec za skříně

V Německu existuje i ultrapravicový teror

V Německu existuje i ultrapravicový teror Zdroj: ctk

Zwickau, česky Cvikov. Poklidné městečko ležící na úpatí německé části Krušných hor. Dokud nevyšlo najevo, že v jednom ze zdejších domů plánovala trojice neonacistů chladnokrevné vraždy přistěhovalců, bankovní loupeže a bombové atentáty, které pak také úspěšně provedla. Jak je možné, že jsme celé ty roky o ničem nevěděli? ptají se teď Němci.

Beate Zschäpeová, Uwe Mundlos a Uwe Böhnhardt během uplynulých deseti let zavraždili osm tureckých přistěhovalců, jednoho Řeka a německou policistku. Jelikož oběti vražd byli většinou Turci, policie případ vyšetřovala pod názvem Bosporská série vražd, vžil se však spíše mediální název „Dönerové vraždy“. Policie došla k názoru, že za vraždami stálo vyřizování účtů v rámci zahraniční mafie. Rasový motiv nevyšetřovala.

A pak přišel výbuch

Kostlivec ze skříně vypadl na Němce před dvěma týdny, kdy poklidným Cvikovem otřásla exploze. V sutinách domu ve Frühlingsstrasse pak policisté našli pojítko k Dönnerovým vraždám - DVD s bizarními neonacistickými videi, jejichž autoři se hlásili k zabíjení přistěhovalců a také vražednou pistoli. Dům vyhodila do povětří jedna z členů gangu Beate Zschäpeová, pak se šla udat na policii. Zbylé dva členy, Uwe Mundlose a Uwe Böhnhardta, našla policie mrtvé v obytném karavanu, podle všeho spáchali sebevraždu.

Dům ve Cvikově, ve kterém trojice plánovala své vraždy, po výbuchu explozeDům ve Cvikově, ve kterém trojice plánovala své vraždy, po výbuchu exploze | ctk

Ačkoli zadržená Zschäpeová s policisty nespolupracuje, každý den chrlí německá média nové „překvapivé skutečnosti z případu hnědých teroristů“. Především se objevilo podezření, že do případu byla namočena i německá tajná policie, nebo že přinejmenším o jejich rasovém motivu věděla.

Stopy vedou k tajné policii

V domě ve Frühlingsstrasse se totiž našly legitimace, které používají jen členové kontrarozvědky. Jeden z jejích členů byl také přítomen zastřelení tureckého obchodníka v Kasselu a později se u něho našly neonacistické materiály. Kontrarozvědka sice měla mezi neonacisty nasazené své lidi, přesto byl muž kvůli nálezům vyšetřován.

Další, neméně závažné zjištění, je, že v případě trojice neonacistů nešlo o izolovaný ostrůvek jedinců, nýbrž o celou síť „hnědých teroristů“, které trojici pomáhali. Jednoho z nich už policie zadržela. Matthias D. z Johanngeorgenstadtu přímo na česko-německé hranici sháněl trojici bydlení, automobily, průkazy i peníze.

Kamarádi z dětství

Dalším zadrženým je Holger D., „starý kamarád z dětství“ Zschäpeové a spol. ještě z dob, kdy se trojice neonacistů pohybovala ve svém rodném městě Jena. Holger D. podporoval seskupení „Národněsocialistické podsvětí“, což bylo jméno, pod kterým trojice vystupovala.

Záběr z videa Národněsocialistického podsvětí (NSU), na kterém trojice ukazovala své oběti a hlásila se k odpovědnosti za tyto vraždyZáběr z videa Národněsocialistického podsvětí (NSU), na kterém trojice ukazovala své oběti a hlásila se k odpovědnosti za tyto vraždy | ctk

Tím ale výčet neonacistických pomocníků zřejmě nekončí. „Jsou tu náznaky dalších pomocníků,“ řekl v úterý v Berlíně předseda komise pro dohled nad tajnými službami Thomas Oppermann (SPD). „Pomocníci teroristům musejí být vyšetřeni a důrazně potrestáni.“

Největší skandál od sjednocení

„Tajné služby naprosto selhaly. Je to pravděpodobně největší skandál tajné policie od německého sjednocení,“ napsal další člen komise dohlížející na činnost služeb, Hans-Christian Ströbele (CDU) v úvodníku pro deník Berliner Zeitung.

Případ Německem otřásá doslova od sklepa až po střechu – o existenci dosud netušeného hnědého terorismu mluvila ve svém projevu delegátům z CDU dokonce i kancléřka Angela Merkelová. Německo se nyní zkrátky musí vyrovnat s tím, že ačkoli dosud zkoumala levicový teror (jmenujme za všechny případy Frakci Rudé Armády neboli RFA) a teror způsobený islamisty, nyní je tu důkaz, že v Německu existuje i hnědý, ultrapravicový teror. Politici nyní zvažují, co dál, mluví se i o zákazu nacionalistické strany NPD.