Nespoléhejme na levné peníze, shodla se skupina G-20

Setkání G-20

Setkání G-20 Zdroj: CTK

Nadměrná závislost na levných penězích z uvolněné měnové politiky centrálních bank vyrovnaný hospodářský růst nezajistí. Jakmile se hospodářská aktivita zotaví, měly by centrální banky přikročit ke zvýšení úrokových sazeb. Shodli se na tom ministři financí a šéfové centrálních bank skupiny dvaceti největších ekonomik světa G20, kteří dnes a v pátek jednali v Ankaře.

Formulace závěrečného komuniké se staví proti tlaku rozvíjejících se zemí, které chtěly označit očekávané zvýšení úrokových sazeb ve Spojených státech za hrozbu pro růst globální ekonomiky. „Měnová politika bude i nadále podporovat ekonomickou aktivitu v souladu s mandátem centrálních bank, samotná měnová politika ale k vyrovnanému růstu vést nemůže,“ citovala z komuniké agentura Reuters.

Navzdory ekonomickému zpomalení v Číně a výkyvům na finančních trzích zástupci G20 nebijí na poplach, upozornila agentura DPA. Po dvoudenním zasedání se zavázali učinit rázná opatření, aby udrželi hospodářské oživení, zvláště urychlit strukturální reformy. Vyjádřili ale přesvědčení, že ekonomické oživení se zrychlí.

Podle šéfky Mezinárodního měnové fondu Christine Lagardeové musí největší ekonomiky zesílit reformní úsilí, aby se jim podařilo zvýšit hospodářský růst v souladu s cíli, které si stanovily loni. Skupina G20 se loni v Brisbane dohodla, že zvýší v příštích pěti letech kolektivní hospodářskou produkci o další dva procentní body. Využít by k tomu měly kombinaci uvolněné měnové politiky, fiskální politiky a strukturálních reforem. Velkou hrozbou podle ní je, že globální ekonomický růst zůstává slabý a nerovnoměrný.

Jen mírné oživení

„U rozvinutých zemí se letos a příští rok očekává jen mírné oživení aktivity. U rozvíjejících se ekonomik výhled na letošní rok ve srovnání s loňským oslabil, ačkoliv příští rok někteří očekávají oživení,“ uvedla šéfka MMF. U obou skupin těchto zemí přitom zůstává slabý růst.

K vyřešení těchto problémů je podle Lagardeové zapotřebí společného politického úsilí, včetně pokračující podpůrné měnové politiky ve vyspělých zemích, fiskální politiky vstřícné k růstu a strukturálních reforem, které zvýší produktivitu a hospodářský výkon. Je také důležité, aby země G20 zlepšily spolupráci mezi sebou a zajistily včasné a efektivní zavádění růstové strategie.

Období nejistoty

Lagardeová upozornila, že nejnovější zasedání ministrů financí a šéfů centrálních bank skupiny největších ekonomik světa G20 přichází v době velkých nejistot pro globální ekonomiku. Roste nestabilita na finančních trzích, klesají ceny komodit, v některých zemích devalvuje měna a zpomaluje růst čínské ekonomiky. To zhoršuje výhled zvlášť pro rozvíjející se ekonomiky.

Skupina G20 sdružuje ministry financí a guvernéry centrálních bank 19 vyspělých i rozvojových zemí světa a zástupce Evropské unie. Cílem skupiny, která má pouze konzultativní charakter, je prostřednictvím lepší výměny informací stabilizovat světový finanční systém a účinněji předcházet mezinárodním finančním a měnovým krizím.