Neuvolňujte obchod s Čínou, ztratíte tři miliony míst, varuje zpráva EU

Čínská továrna na boty

Čínská továrna na boty Zdroj: CC BY-NC-ND 2.0: Fang HSIEH via Flickr

Zdá se vám, že už jsou skoro všechny výrobky kolem vás „made in China“? Po konci roku 2016 se ten pocit možná ještě zesílí. V prosinci totiž může Čína získat ve Světové obchodní organizaci statut tzv. volnotržní ekonomiky, což by pro Evropskou unii znamenalo konec antidumpingových opatření. Zpráva washingtonského ekonomického think-tanku před tím důrazně varuje.

Čína vyvozuje svoje právo na statut volnotržní ekonomiky z přístupové smlouvy do Světové obchodní organizace. Statut by prý podle podmínek všichni členové měli uznat do prosince roku 2016.

Sdružení evropského průmyslu AEGIS Europe už lobuje u Evropské komise, aby k takovému kroku nepřistoupila, uvádí server Politico. Tento orgán je za vnější zastupování Evropské unie ve Světové obchodní organizaci zodpovědný. Průmyslníci u komisařů poukazují na právní analýzy, podle kterých není udělení zmíněného státu Číně automatickou povinností.

Obchodní deficit EU s Čínou v miliardách eur

Dopady můžou být pro evropskou ekonomiku opravdu velké. Američtí analytici z think-tanku Economic Policy Institue vypočítali, že příliv čínského exportu by mohl ohrozit 1,7 až 3,5 milionu pracovních míst v Evropské unii. Ročně by mohla ztratit výkon mezi 114 a 228 miliardami eur. To by znamenalo jedno- až dvouprocentní snížení unijního HDP (v porovnání s rokem 2011).

Za posledních patnáct let se import z Číny zpětinásobil ze 75 miliard eur v roce 2000 na odhadovaných 360 miliard v tomto roce. Pád evropských antidumpingových opatření by podle zprávy do pěti let znamenal další nárůst čínského exportu o čtvrtinu až polovinu.

Nejohroženější je zpracovatelský průmysl. V případě České republiky američtí analytici hrozí ztrátou 47 až 94 tisíc pracovních míst, což tvoří jedno až dvě procenta celkové zaměstnanosti.