Nezaměstnanost v Řecku je nejvyšší od roku 1998

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: CTK/AP/Kostas Tsironis

Míra nezaměstnanosti v Řecku v letošním třetím čtvrtletí stoupla na 17,7 procenta z 16,3 procenta v předchozích třech měsících. Dostala se tak na nejvyšší úroveň od roku 1998, kdy se tato data začala v nynější podobě sledovat. Vyplývá to podle agentury Reuters z dnešních údajů řeckého statistického úřadu.

V meziročním srovnání se míra nezaměstnanosti ve třetím čtvrtletí zvýšila o více než pět procentních bodů. Řecko se nachází již čtvrtým rokem v recesi. Na jeho ekonomiku mají negativní vliv úsporná opatření, kterými se vláda snaží zlepšit stav veřejných financí.

Mezinárodní měnový fond tento týden předpověděl, že míra nezaměstnanosti v Řecku bude v příštích dvou letech pokračovat v růstu a v roce 2013 se vyšplhá až na 19,5 procenta. Od roku 2014 se nezaměstnanost podle MMF začne snižovat, ještě v roce 2020 však bude její míra přesahovat 13 procent.

„Bude těžké zajistit si podporu veřejnosti pro úsporná opatření a reformy, když se ekonomika nachází v hluboké recesi a nezaměstnanost na rekordním maximu,“ uvedl analytik Diego Iscaro ze společnosti IHS Global Insight. „Stále však věříme, že Řecko zůstane v eurozóně, ačkoli riziko jeho odchodu bude tím větší, čím déle ekonomika setrvá v útlumu,“ dodal.

Ekonomika poroste nejdříve v roce 2013

Statistický úřad již minulý týden oznámil, že řecký hrubý domácí produkt se ve třetím čtvrtletí meziročně snížil o pět procent. Řecko předpokládá, že v celém letošním roce jeho ekonomika klesne o více než 5,5 procenta. S návratem k růstu nepočítá dříve než v roce 2013.

Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) minulý měsíc předpověděla, že řecká ekonomika letos klesne o 6,1 procenta a napřesrok o tři procenta. Řecko se loni v květnu stalo první zemí eurozóny, která byla nucena požádat o mezinárodní finanční pomoc.

„Samotná úsporná opatření Řecko nezachrání,“ uvedl Iscaro. „Pokud chce Řecko zůstat v eurozóně, bude muset zvýšit konkurenceschopnost své ekonomiky,“ dodal.