Nezaměstnanost v Řecku prolomila rekord EU

Ztracená generace?

Ztracená generace? Zdroj: profimedia.cz

Nezaměstnanost v Řecku se v říjnu vyšplhala na nové rekordní maximum 26,8 procenta kvůli negativním dopadům hospodářské recese na trh práce. V září činila nezaměstnanost podle revidovaných údajů 26,2 procenta.

Míra nezaměstnanosti v Řecku je nyní více než dvojnásobná, než je průměr eurozóny. Institut pro výzkum práce, který je součástí největšího řeckého odborového svazu zaměstnanců v soukromém sektoru GSEE, v létě předpověděl, že v letošním roce se míra nezaměstnanosti v Řecku vyšplhá na 28 až 29 procent.

Problémy s hledáním práce mají zejména mladí Řekové. Ve věkové kategorii do 24 let činila míra nezaměstnanosti téměř 57 procent. V kategorii od 25 do 34 let přesahovala 34 procent, uvedl statistický úřad.

Nezaměstnanost v celé eurozóně se v listopadu podle nejnovějších údajů statistického úřadu Eurostat vyšplhala na rekordních 11,8 procenta. V kategorii do 25 let činila 24,4 procenta. Listopadové údaje Eurostatu nicméně nezahrnují všechny členské země eurozóny.

Vývoj řecké nezaměstnanosti:Vývoj řecké nezaměstnanostiVývoj řecké nezaměstnanosti | tradingeconomics.comZdroj: tradingeconomics.com

Podle kompletních zářijových údajů Eurostatu byla nejvyšší míra nezaměstnanosti ve věku do 25 let v rámci Evropské unie v Řecku, kde přesahovala 57 procent. S více než 50procentní nezaměstnaností v této kategorii se potýká rovněž Španělsko. Nejnižší byla naopak nezaměstnanost do 25 let v Dánsku, a to 8,1 procenta. V České republice činila v září 19,9 procenta, v listopadu se vyšplhala na 21,3 procenta.

Aténský ekonomický institut IOBE dnes předpověděl, že řecká ekonomika letos vykáže propad o 4,6 procenta. Jeho prognóza je horší než odhad řecké vlády i mezinárodních věřitelů. Řecko je už pět let v recesi a analytici předpokládají, že tamní ekonomika se k růstu vrátí nejdříve v příštím roce.

Řecko se v květnu 2010 ocitlo na pokraji bankrotu a muselo požádat o pomoc Evropskou unii a Mezinárodní měnový fond (MMF). Výměnou za pomoc od té doby zavádí masivní výdajové škrty, snižuje důchody a mzdy a opakovaně zvyšuje daně, což sráží ekonomiku dolů a vyvolává protesty lidí.