Nigerijská armáda vyhladila baštu islamistů Boko Haram

Lídr islamistů Boko Haram popírá příměří s vládou

Lídr islamistů Boko Haram popírá příměří s vládou Zdroj: ctk

Bojovníci Boko Haram často unášejí ženy a dívky, které pak musí sloužit jako sexuální otrokyně nebo sebevražedné atentátnice
Nigerijský prezident Muhammadu Buhari
Vůdce Boko Haram Abubakar Shekau
Čadské jednotky vyrážejí do boje proti Boko Haram
velitel Boko Haram, Abubakar Shekau
7
Fotogalerie

Nigerijská armáda dobyla jednu z posledních bašt radikální islamistické organizace Boko Haram na severovýchodě země - les Sambisa. Oznámil to nigerijský prezident Muhammadu Buhari.

Podle agentury Reuters se ale tuto informaci zatím nepodařilo ověřit z dalších zdrojů. Agentura AP uvedla, že prezidentovo prohlášení ještě zdaleka neznamená brzký konec bojů.

"Náčelník generálního štábu mi oznámil, že tábor (Boko Haram v Sambise) padl kolem 13:35 v pátek 23. prosince a že teroristé jsou na útěku a už se nemají kam schovat," uvedl prezident Buhari. Dodal, že jde o dlouho očekávané a nejskvělejší zprávy "o konečném rozdrcení teroristů z Boko Haram v jejich poslední enklávě".

Les Sambisa leží na severovýchodě Nigérie, kde se radikálové z Boko Haram od roku 2009 snaží vytvořit stát s přísnými pravidly islámského práva šaría. Boje si dosud vyžádaly na 20 tisíc obětí a asi 2,6 milionu lidí muselo kvůli nim opustit své domovy. Fundamentalisté z Boko Haram, která loni slíbila věrnost Islámskému státu (IS), terorizují i příhraniční oblasti států sousedících s Nigérií - Kamerunu, Nigeru a Čadu.

V lese Sambisa, který má rozlohu asi 1300 kilometrů čtverečních, zahájila nigerijská armáda ofenzivu proti Boko Haram na jaře 2015. Postupovala ale velmi pomalu, neboť oblast byla značně podminovaná a bojovníci Boko Haram měli výhodu znalosti terénu.

V dubnu 2015 se podařilo vládním jednotkám v lese Sambisa osvobodit asi 300 dívek a žen, které radikálové z Boko Haram unesli. Nešlo však o známý případ více než 200 školaček, které radikálové unesli v dubnu 2014 ze školy v křesťanské enklávě Chibok na převážně muslimském severu země. Většina z nich stále zůstává v zajetí. V říjnu islamisté propustili 21 z nich výměnou za propuštění několika svých vůdců, jednání zprostředkoval Mezinárodní výbor Červeného kříže spolu se Švýcarskem.