Nizozemská vláda podá demisi, islamofob nesouhlasí se škrty

Geert Wilders

Geert Wilders Zdroj: profimedia.cz

Nizozemská vláda Marka Rutteho podala demisi poté, co ztratila podporu Strany pro svobodu Geerta Wilderse. Krajně pravicová partaj nesouhlasila s úsporným balíčkem, který počítal se škrty ve výši až 16 miliard eur. Královna Beatrix demisi kabinetu, který vládl od října 2010, přijala. Nizozemce tak čekají předčasné volby.

Menšinová koalice tvořená liberály a křesťanskými demokraty se v důležitých momentech opírala o 24 hlasů poslanců Strany pro svobodu. Klíčová úsporná opatření vlády, která mají v příštím roce dostat deficit rozpočtu pod předepsaný limit tří procent HDP, ale byla pro Wilderse nepřijatelná. Odhaduje se přitom, že bez šetření schodek v roce 2013 dosáhne 4,6 procenta hrubého domácího produktu.

Známému nepříteli islámu a odpůrci imigrace vadily hlavně úspory v sociální oblasti a zdravotnictví. Z jednání odešel s tím, že návrhy by v příštích letech poškodily hospodářství a zvýšily nezaměstnanost. „Poslanci Strany pro svobodu jsou jednomyslně proti diktátu Bruselu a útoku na naše seniory,“ uvedl na Twitteru.

Ze současných průzkumů vyplývá, že předčasné hlasování jasného vítěze nepřinese a zemi tak pravděpodobně čeká další zdlouhavé povolební vyjednávání. Liberálové by si o dvě až šest křesel polepšili, jejich partneři by ale přišli skoro o polovinu poslanců. O něco by si pohoršil i Wilders. Naopak socialisté by měli až dvojnásobek zákonodárců.

Sondy také ukazují, že většina obyvatel je pro mírnější škrty, než kolik je potřeba pro naplnění unijního cíle. Nizozemsko přitom patří mezi země, které nejvíce poučovaly Řecko o nutnosti dát si do pořádku veřejné finance. Tato skutečnost nezůstala v Bruselu bez komentáře. „Nejdříve máte plno řečí na adresu rozpočtových provinilců, ale pak to sami nejste schopni dodržet a místo toho pořádáte nové volby pouhý rok a půl poté, co se kabinet ujal vlády,“ řekl podle Reuters na adresu Nizozemska nejmenovaný diplomat.