Nobelovu cenu za ekonomii dostali Američané Roth a Shapley

Nobelova cena

Nobelova cena

Nobelovu cenu za ekonomii pro rok 2012 dostali Američané Alvin Roth a Lloyd Shapley za teorii tržních alokací a praktické návrhy optimální podoby trhů.

Výzkum obou ekonomů přispěl k poznatkům o tom, jak porovnávat rozličné ekonomické proměnné jako například studenty se školami či dárce orgánů s pacienty. Oznámil to výbor pro udělování Nobelovy ceny při Švédské akademii věd.

Oběma vědcům akademie přiznala zásluhy za „teorii tržních alokací a praktické návrhy podoby trhů“. Shapley (89) využil teorie her ke studiu a srovnávání různých přiřazení tak, aby byla tato přiřazení přijatelná pro všechny. Vyvinul algoritmus, který zajišťoval vždy stabilní párování a omezoval motivaci subjektů k manipulování s tímto procesem.

Roth (60) na Shapleyho teorii navázal sérií empirických studií. Přispěl k úpravám přiřazovacích postupů tak, aby noví lékaři byli vhodně přiřazeni k nemocnicím, studenti ke školám a pacienti k dárcům orgánů. „Letošní cena je udělena za vynikající příklad ekonomického inženýrství,“ uvedl Nobelův výbor.

Oznámením Nobelovy ceny za ekonomii dnes končí letošní série udělování těchto prestižních ocenění. Cenu uděluje od roku 1968 na památku švédského vynálezce a průmyslníka Alfreda Nobela švédská centrální banka Sveriges Riksbank a nepatří mezi původní ceny určené Nobelem v jeho závěti z roku 1895. Naprostou většinu nositelů ocenění tvoří američtí ekonomové.

Peněžní odměna spojená s Nobelovými cenami je letos kvůli hospodářským potížím poprvé o 20 procent nižší než obvykle. Místo deseti milionů švédských korun (zhruba 29 milionů korun) se laureáti musejí spokojit s osmi miliony.