Nobelovu cenu získal vymítač ekonomických klišé Angus Deaton

Angus Deaton

Angus Deaton Zdroj: CTK

Bojovník s mediálními zkratkami, vymítač ekonomických klišé či střízlivý posel dobrých zpráv a druhoplánový elegán ekonomických debat, i tak by se dalo mluvit o čerstvém nositeli Nobelovy ceny za ekonomii, kterou Královská švédská akademie věd předala do rukou rodáka ze skotského Edinburghu.

Podle akademiků se však Deaton o cenu zasloužil především svým přínosem v analýze principů individuální spotřeby. Právě znalost jejích specifik je podle ekonoma stěžejním východiskem pro tvorbu takové hospodářské politiky státu, která podporuje blahobyt a snižuje chudobu. Právě analýza příjmových rozdílů je červenou nití v kariéře ekonoma, který od roku 1983 působí na americké univerzitě v Princetonu.

„Více peněz neznamená nutně více spokojenosti, ale méně může být spojeno s mnoha problémy, lidé s nižšími příjmy jsou zjevně více vystaveni stresu, více se bojí rozvodu, zdravotních problémů nebo samoty,“ popsal například Deaton spolu se svým univerzitním kolegou Danielem Kahnemanem před pěti lety v časopisu Proceedings of the National Academy of Science výsledky studie o vztahu příjmů a spokojeností provedené na tisícovce Američanů.

Analýza příjmových rozdílů je červenou nití v kariéře ekonoma, který od roku 1983 působí na americké univerzitě v Princetonu

Poprvé se Deaton do povědomí vědecké obce zapsal díky modelu „Téměř ideální systém spotřeby“, který ekonomové používají při rozboru chování spotřebitelů.